Järnlodet 16

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Järnlodet 16 och Järnlodet 15 (närmast).

Järnlodet 16 är en kulturhistoriskt värdefull bostadsfastighet i kvarteret Järnlodet vid Sibyllegatan 13 på Östermalm i Stockholm. Byggnaden härrör från 1865 och är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att bebyggelsen representerar ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Burspråket.

Järnlodet 16 uppfördes 1865 på uppdrag av byggmästare A.P. Nilsson.[2] Enligt de ursprungliga bygglovsritningarna hade byggnaden tre våningar med en lägenhet per plan. 1927 genomfördes en komplett ombyggnad samt en påbyggnad med en våning efter ritningar av arkitektkontoret Lindståhl & Törnqvist. Vid ombyggnaden fick huset sitt nuvarande utseende med bland annat starkt förenklad gatufasad medan planerna ändrades bara marginellt. Mittenpartiet med burspråk och balkong lämnades dock i ursprungligt skick och går i klassicistisk stil. Bottenvåningen ändrades till kontor och en lägenhet för portvakten.

De på 1970-talet av Stadsmuseet besökta lägenheterna uppvisade i stort sett ursprunglig plan med snickerier, profilerade taklister och kakelugnar från byggnadstiden. Serveringsgången hade väggfasta skåp med målning i ek-imitation och i köket fanns fristående diskho av porslin. Byggnaden var då dålig underhållen och delvis kontoriserad. Idag (2021) ägs fastigheten av bostadsrättsföreningen Järnlodet 16 som bildades 2007.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]