Järnspat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Järnspat
Järnspat
KategoriKarbonatmineral
Dana klassificering14.01.01.03
Strunz klassificering05.AB.05
Kemisk formelFeCO3
FärgGulvit, gul, grå eller brun
KristallsystemTrigonala systemet
SpaltningFullkomlig utefter romboederytorna
BrottSprött
Hårdhet (Mohs)4 – 4,5
GlansGlas till pärlemor
DubbelbrytningKraftig
StreckfärgVit till gul
Specifik vikt3,7 – 3,9

Järnspat eller siderit, FeCO3, är ett mineral och ett karbonat som innehåller järn, och är en av de viktigaste järnmalmerna.

Järnspatstenen är en grov- eller finkornig hopgyttring av järnspat med gulvit, grå eller gulbrun färg, som i luft vanligen blir brun eller svart. I rent tillstånd består järnspaten av järnkarbonat med 48,2 % järn, men den innehåller oftast dessutom karbonater av mangan, kalcium och magnesium. Kristallformen är densamma som för kalkspaten med spec vikt 3,7 – 3,9 och hårdhet enligt Mohs 4.

I rent oförvittrat tillstånd är mineralet färglöst, men ombildas lätt till hydrat, varvid det färgas brunt och efter hand övergår till brunjärnsten (limonit).

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Primärt bildas järnspat under reducerande villkor (närvaro av organiskt material) i havssediment i grunda vikar. Sådan sideritmalm består av långsmala korn (ooliter) som är hopsintrade.

I form av kristaller förekommer järnspat ofta i malmgångar, ofta tillsammans med kryolit som vid Ivigtut på västra Grönland. Den bildar där också aggregat av druv- eller njurform, sfärosederit. Ibland är den förorenad av lera, lerig sfärosederit eller lerig sederit, som ofta förekommer i stenkols- eller brunkolsformationer. Ibland är den svart av inblandat kol och kallas då koljärnsten eller blackband.

Där järnspat förekommer i mängd (t.ex. Steiermark, Österrike och Midlands, England) är den en betydande järnmalm. Den är värdefull genom att den ofta är fri från svavel och fosfor. I Skandinavien är förekomsten av egentlig järnspat obetydlig.

Facettslipad siderit

Källor[redigera | redigera wikitext]

Meyers varulexikon, Forum , 1952

Erich Spicar, Mineraler och bergarter, ICA Bokförlag, 1995


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia