Jón Rögnvaldsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Jón Rögnvalsson, död 1625, var en man som avrättades för häxeri på Island.

Fogden Magnus Björnsson, som hade utbildats i Köpenhamn och studerat Häxhammaren, som han hade taigt med sig till Island nåddes en dag av ryktet att spöken hade gjort en pojke sjuk och dödat flera hästar, och ansåg genast att detta orsakats av en häxa som nu måste identifieras. Den sjuka pojken angav Jón Rögnvaldsson, i vars hus man hittade ett ark med runskrift Jon erkände sig ha skrivit.

Jóns bror, poeten Thorvald, vittnade att hans bror visserligen kunde ha försökt sig på ordmagi, galdrar, men att han inte hade kraften eller intelligensen för att lyckas. Men fogden dömde Jón som skyldig och han avrättades som den kanske första "häxan" på Island.

Redan 1564 hade Island fått en sträng dansk sedlighetslag om att prästerna skulle spåra upp allt som var okristet. Den populär magikern Jon Laerdi Gudmundsson, som en gång lyckats vända ett arabiskt piratskepp på jakt efter slavar, hade anklagats flera gånger men frikänts varje gång. 1630 infördes den danska häxlagen av år 1617 på Island, och 1654 hölls den mest berömda isländska häxprocessen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Jan Guillou, Häxornas försvarare, Piratförlaget 2002 (ISBN 916420037X)