Allting

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tingsplats i Gulde i Schleswig-Holstein.

Allting var politiska församlingar för lagstiftning, rättskipning och förvaltning i det forntida, vikingatida och medeltida Norden. Ordet "allting":s första stavelse "all" betyder "hel", som här avser hela områdets ting. Alla fria män i hela det geografiska området hade rätt att delta.

Typiska svenska allting var landstingen (landskapsting), men det enda som tidigare uttryckligen ansågs ha kallats för allting var det gotländska Gutnaltinget i Roma.[1] Detta har dock starkt ifrågasatts av nyare forskning.[2] Jämtarnas allting i Jämtland kallades för Jamtamot ("jämtarnas möte") och låg på Frösön i Storsjön.[3] Från medeltiden kom rättskipningen att skötas av separata ting, som i Norge kallades lagting och i Sverige lagmansting.

Islands parlament kallas än idag för Alltinget, medan parlamentet i Danmark kallas Folketinget. I Norge heter det Stortinget samt på Färöarna och Åland används benämningen lagting, nämligen Färöarnas lagting och Ålands lagting.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gutnaltinget i Nationalencyklopedins nätupplaga.
  2. ^ Melefors, Evert (2014). "Gutnal þing och Gutnalia än en gång" (i Stobaeus, P. (red.) Gutagåtor. Historiska problem och tolkningar.). Visby. Libris länk 
  3. ^ Jamtamot i Nationalencyklopedins nätupplaga.