J. Paul Getty

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
J. Paul Getty
J Paul Getty crop.jpg
Född15 december 1892[1][2][3]
Minneapolis[4]
Död6 juni 1976[1][2][3]
Guildford
NationalitetUSA
Alma materMagdalen College Blue pencil.svg
SysselsättningKonstsamlare, självbiograf, entreprenör
Make/makaAnn Rork Light
(g. 1932–1935)
BarnJohn Paul Getty (f. 1932)
Gordon Getty (f. 1933)
FöräldrarGeorge Getty
Redigera Wikidata

Jean Paul Getty, eller J. Paul Getty, född 15 december 1892 i Minneapolis, Minnesota, död 6 juni 1976Sutton Place i Surrey, Storbritannien, var en amerikansk oljemagnat och konstsamlare, grundare och ägare av oljebolaget Getty Oil.

Jean Paul Getty var en av världens första dollarmiljardärer och under lång tid en av de mest förmögna personerna i världen.

Han var en entusiastisk konstsamlare, speciellt av föremål från antiken och renässansen. Han testamenterade en stor del av sin ansenliga förmögenhet till ett museum som skulle samla denna konst och visa den för allmänheten. Museet heter J. Paul Getty Museum (ofta endast kallat Getty Museum). Under den första tiden inhystes konstsamlingarna i en stor villa i medelhavsstil som Getty förvärvat i kullarna i Topanga, mellan Santa Monica och Malibu i Kalifornien. På 1990-talet byggdes ett nytt museum, i strikt modern stil, en bit därifrån, i Brentwood. Det heter Getty Center och är idag Los Angeles förnämsta konstmuseum och en av världens främsta samlingar av speciellt antik och renässanskonst.

Han lär ha sagt: "Det är sex som driver en man framåt". Getty var gift fem gånger och hade fem barn och massor av barnbarn. Hans äldsta barnbarn, John Paul Getty III, kidnappades på 1970-talet av den italienska maffian 'Ndrangheta från Kalabrien - förmodligen världens mest kända kidnappningsfall. De krävde 17 miljoner amerikanska dollar i lösesumma som sänktes till 5,5 efter en månad, efter ytterligare två månader var summan 2,8 men familjen vägrade betala denna summa och då skar kidnapparna av hans högra öra och skickade det med post till en italiensk dagstidning. Då gick familjen med på att betala 2,8 miljoner dollar och Gettys sonson släpptes fri. Pojken fick emellertid svåra psykiska problem efter kidnappningsdramat och var under slutet av sitt liv delvis förlamad och synskadad på grund av alkohol- och drogmissbruk. Sonsonen avled 2011.

Getty köpte också ett slott i tudorstil, Sutton Place i Surrey, där han avled 1976.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gemeinsame Normdatei, läst: 27 april 2014, licens: CC0
  2. ^ [a b] Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online-ID: biography/J-Paul-Gettytopic/Britannica-Online omnämnd som: J. Paul Getty, läst: 9 oktober 2017
  3. ^ [a b] RKDartists, RKDartists-id: 434566 omnämnd som: J. Paul Getty, läst: 9 oktober 2017
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 13 december 2014, licens: CC0