Jackie Ferm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jacqueline Ferm (Jackie)
Född 9 september 1990 (27 år)[1]
Sverige Falun, Dalarna, Sverige
Yrke/uppdrag författare
bloggare
dokusåpadeltagare
glamourmodell
Researcher
Webbplats
http://finest.se/jackieferm

Jacqueline "Jackie" Ferm, född Jacqueline Liliana Ferm 9 september 1990 i Falun, är en svensk författare, bloggare, dokusåpadeltagare och glamourmodell.

Barndom och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Ferm föddes som dotter till en av Sveriges mest ökända brottslingar, Lars-Inge Svartenbrandt, därför har Ferms liv ständigt bevakats av media. Redan då hon föddes fanns TV-fotografer på plats och filmade förlossningen för dokumentären En ond mans jättedrömmar. Under större delen av Ferms uppväxt satt hennes pappa i fängelse vilket ledde till att familjen flyttade runt allt efter att Svartenbrandt flyttades mellan anstalterna.[2] Ferm föddes i Falun men växte upp i Linköping och Kristianstad.

År 2000 splittrades slutligen familjen helt och resten av sin barn- och ungdom fick Ferm tillbringa på ett antal behandlings- och fosterhem. Under hela hennes uppväxt kommunicerade Ferm och hennes pappa med brev som enligt henne själv kom att bli en trygghet att hålla fast vid när hon slussades mellan olika former av tillfälliga jourhem.

Ferms utsatta uppväxt och överlevnad finns skildrad i biografin Rövardotter som kom ut på Bookmark Förlag i april 2014.[3]

Som glamourmodell har hon medverkat i tidningen Slitz ett antal gånger. Ferm deltog i tredje säsongen av Paradise Hotel Sverige som TV6 sände under 2009 och 2010, den vanns av henne och Patrik Bergholm.

Under 2016 släpptes dokumentärfilmen "Pappas Flicka" på SVT och SVT Play "[1]". Producerad och regisserad av Daniel Fridell.

Han är Lars "Svartenbrandt" Ferm och känd som Sveriges farligaste man. Hon är hans dotter Jackie. Nu ska han släppas ut efter ännu ett långt fängelsestraff. Jackie är förväntansfull, hon har förberett allt. Men hon är nervös. Senast de sågs misshandlade han henne grovt och försökte döda hennes mamma. Även om han alltid gjort henne besviken så tror hon att det ska bli annorlunda den här gången. Men efter bara ett par timmar i frihet hotar han henne till livet. Det blir början på en resa i spåren av en kaotisk uppväxt och ett liv präglat av otrygghet, våld och bråddjup längtan. Ett liv som krävde alldeles för mycket av en flicka som bara ville vara vanlig. Kommer hon att kunna förlåta sin pappa den här gången, som hon alltid gjort? Hur ska hon kunna gå vidare med sitt eget liv? Och kommer de att hitta tillbaka till varandra, innan det är för sent?

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Årets toppbloggare, Finest Awards, nominerad finalist 2014 [4]
  • Årets TV-personlighet, Finest Awards, vinnare 2010
  • Vinnare av Paradise Hotel, dokusåpa TV 6, 2010

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Rövardotter, biografi med författaren Ola Brising, Bookmark Förlag (2014)
  • Rädda Barnens antologi Bryt barnfattigdomen! (2014)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Ferm, Jacqueline
  2. ^ Svensson, Olivia (22 september 2009). ”Svartenbrandts dotter i paradiset”. Aftonbladet. Arkiverad från originalet den 10 december 2009. https://www.webcitation.org/5lvUuon5I?url=http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5832877.ab. Läst 7 februari 2014. 
  3. ^ ”Rövardotter. Jackie Ferm”. Nyheter24. http://nyheter24.se/noje/bloggvarlden/758057-jackie-ferm-slapper-bok-om-sitt-liv. Läst 7 februari 2014. 
  4. ^ ”Finest Awards”. Finest.se. http://finest.se/userBlog/?uid=49215&beid=2602314. Läst 13 februari 2014. Camera-photo.svg Feather.svg Denna biografiska artikel om en författare behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.