Jacob Dahlgren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jacob Dahlgrens "Primary Structure" i Vanås skulpturpark 2011

Jacob Ivar Dahlgren, född 20 februari 1970 i Stockholm,[1] är en svensk konstnär.

Jacob Dahlgren är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och på Grafikskolan i Stockholm. År 2007 representerade han Sverige i den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen och 2002 nominerades han till det finska konstpriset Ars Fennica.

Jacob Dahlgrens konst kännetecknas främst av användandet av starka färger, ofta i kombinerade i ränder, rutor och grafiska mönster. Han kallas för ”Den randiga konstnären” då en stor del av hans konst handlar om att hitta och skapa ränder. Han ser även sig själv som en levande utställning då han lovat att bära randiga t-shirtar varje dag resten av livet, något han hittills gjort i åtta år.[2] Dahlgren skapar sina grafiska mönster med material såsom konservburkar, darttavlor, kaffemuggar, kakel, mattor, klädgalgar, badrumsvågar och isolering.[3]

Dahlgrens konst har ställts ut på platser som Henry Art Gallery i Seattle, USA, på Turner Contemporary i Margate, England, på P.S.1 Contemporary Art Center/MoMA i New York, Chelsea Art Museum i New York och på Kiasma i Helsingfors.

Offentliga installationer[redigera | redigera wikitext]

  • Trafikskyltabstraktion i Ullevirondellen i Tornby, Linköping. Konstverket, som sattes upp 2005, består av spraymålade, till stor del riktningslösa, trafikskyltar utan text i en mängd färger.
  • Fasadmålningen på Huset Terra på Campus Valla i Linköping som mäter 290 gånger 12 meter och invigdes 2008. Färgerna kan på nära håll verka kontrastera mot varandra men skapar på avstånd ett spektrum som går från blågröna färger via rosagula tillbaka till blågröna igen.
  • Forward, backward, right, left, platsspecifik insallation för Skanstullshallen på Södermalm i Stockholm, 2011. Verket, skapat på uppdrag från Stockholm Konst, är placerat i taket av trapphallen. Det tar utgångspunkt i linjemarkeringarna på idrottshallens golv. Skulpturen är gjord av prefabricerade aluminiumprofiler som lackerats i rött, gult, blått, lila och grönt.
  • Tetris är namnet och inspirationen till en installation bestående av sex skulpturer i materialet Corian skapade för Domstolsbyggnaden i Jönköping. De färgrika skulpturerna är gjorda på beställning från Statens Konstråd. Installationen öppnade för allmänheten hösten 2012.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skövde Kulturhus
  2. ^ Ystads konstmuseum
  3. ^ Jacob Dahlgrens webbplats

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]