Jacqueline Saburido

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jacqueline "Jacqui" Saburido, född 20 december 1978, är en talesperson mot rattfylleri. Hon är ett offer och en överlevare från en rattfylleriolycka. Hon visar upp sina skador för att visa de potentiella konsekvenserna som rattfylleri kan ge.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Hon bodde i Caracas, Venezuela under hela sin barndom. Hon bodde med sin far efter föräldrarnas skilsmässa och började hon studera ingenjörskonst i hopp om att få kunna ta över familjeföretaget. Hon tog 1999 en paus i sina ingenjörsstudier och reste till Texas för att studera engelska.

Olyckan[redigera | redigera wikitext]

Hon och några vänner var på väg hem efter en födelsedagsfest i närheten av Austin, Texas när olyckan inträffade. Den 17-åriga high school-eleven Reginald Stephey, som tidigare på kvällen druckit öl med sina vänner, svängde rakt in i den bil där Saburido och hennes vänner satt. Två av dem, föraren och en till, dog omedelbart. Två av dem fick lättare skador. Bilen började brinna, med eldsflammor som slog upp flera meter upp i luften och Saburido satt fast.

Två sjukvårdare råkade köra förbi och de hade en brandsläckare som de släckte elden med och började förflytta alla från fordonet. Saburido satt fortfarande fast när fordonet återigen fattade eld och spred sig i bilen. En brandbil anlände och brandmännen släckte elden och skar loss Saburido som transporterades med helikopter till avdelningen för brännskador i Galveston.

Saburidos skador[redigera | redigera wikitext]

Saburido drabbades av tredje gradens brännskador, som täckte 60 procent av hennes kropp. Hon överlevde, trots att läkarna inte trodde att hon skulle klara sig. Alla hennes fingrar blev tvungna att amputeras, men det fanns nog med ben kvar i hennes vänstra tumme för att läkarna skulle kunna förse henne med en "konstgjord". Hon förlorade sitt hår, sina öron, sin näsa, sina läppar, sitt vänstra ögonlock och det mesta av sin syn. Hon har fått genomgå mer än 50 operationer sedan olyckan, inklusive en hornhinnetransplantation, som har återställt synen på hennes vänstra öga. Och hon har många fler operationer framför sig.

Saburido bor för närvarande i Kentucky, för ha närmare till sina läkare.

Följder för rattfylleristen[redigera | redigera wikitext]

I juni 2001 fälldes Reginald Stephey för rattfylleri och dråp. Han dömdes till två samställda sjuåriga fängelsedomar och fick böta $20 000. Han nekades appellation.

Media[redigera | redigera wikitext]

Saburido lät fotografier av henne efter olyckan publiceras för att användas i media (affischer, TV-reklamer och som kedjebrev på Internet) för att illustrera möjliga följder som rattfylleri kan ge. Hon är mest välkänd för en reklam där hon håller ett stort foto på sig själv innan olyckan, som hon sedan sänker för att visa sitt deformerade ansikte och säger: "Det här är jag, efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist."

Saburido var med på Oprah Winfreys show den 17 november, 2003. Hon blev också intervjuad i Australian 60 Minutes den 14 mars, 2004, och var med i en TV-dokumentär på Discovery Channel beträffande ansiktstransplantationer. Nu fortsätter hon att utbilda folk angående rattfylleri och dess följder. Oprah Winfrey kallade Saburido för den person som hon träffat som definierar "inre skönhet".

Berättelsen om Saburido framfördes också i Inside Out av Motivational Productions.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Jacqueline Saburido, 30 augusti 2008.