Jalapeño

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Illustration Capsicum annuum0.jpg
Chilito verde.jpg

Jalapeño (plural, speciellt om frukten: jalapeños) är en liten till medelstor (ca 7,5 × 2,5 cm) röd chilipeppar med en het, brännande smak. Jalapeño är en variant av arten spanskpeppar Capsicum annuum, dit även paprika hör. Jalapeño uttalas [xalaˈpeɲo]spanska, och är uppkallad efter staden Xalapa i Veracruz i Mexiko där den enligt traditionen först producerades.

Språkligt[redigera | redigera wikitext]

Jalapeño kallas på spanska även chile gordo[1]. På spanska kallas jalapeño även för chile jalapeño eller chile cuaresmeño (chile under fastan).[2]

Namnet jalapeño är av nahuatl- och spanskt ursprung. Det spanska suffixet -eño innebär att substantivet har sitt ursprung på den plats, liknande de svenska -sk, -nsk och -isk suffixen. Jalapeño är uppkallad efter den mexikanska staden Xalapa (även stavat Jalapa).

Matlagning[redigera | redigera wikitext]

Den gröna, omogna jalapeñon finns att köpa färsk, konserverad i glasburk, i salsasåser och som torkad pulvriserad krydda. Den gröna fruktens smak påminner om paprika och skiljer sig från mogen chilipeppar. Denna smakskillnad är speciellt tydlig i den torkade kryddan, som då kallas chile morita i sitt hemland och, om den röks, kallas chipotle. Jalapeño är populär som pizzapålägg och i mexikansk matlagning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]