Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse är en svensk stiftelse. Den grundades 1961 av Handelsbanken och är en av de så kallade Handelsbanksstiftelserna. Stiftelsen har sitt namn efter Jan Wallander, som var Handelsbankens VD 1970–1978 och anses ha präglat bankens organisation och verksamhet på ett avgörande sätt, samt Tom Hedelius, som var Handelsbankens VD 1978–1991, dess styrelseordförande 1991–2001 och senare ordförande i Industrivärden.

Stiftelsens ändamål är att stödja samhällsvetenskaplig forskning inom främst ekonomisk geografi, företagsekonomi, nationalekonomi och ekonometri. De anslagstyper som finns är: program, postdoktorala stipendier (Wallanderstipendier), anslag för forskarutbyte och spridning av forskningsresultat, stipendier för forskarutbildning utomlands (Hedeliusstipendier) för internationell rekrytering.[1][1][2]

Stiftelsen har bland annat finansierat Jan Wallanders professur i företagsekonomi med särskild inriktning mot redovisning och finansiering vid Handelshögskolan i Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]