Janet Gaynor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Janet Gaynor i Skandal i Hollywood 1937

Janet Gaynor, född Laura Gainor 6 oktober 1906 i Philadelphia, Pennsylvania, död 14 september 1984 i Palm Springs, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare.

Efter läroverket begav hon sig till Los Angeles i förhoppning om att bli filmstjärna. Hon arbetade som bokhållare i en skoaffär och fick så småningom en del småroller. Hennes genombrott kom 1926 i "The Johnstown Flood". Inom ett år var hon den mest lysande stjärnan i Hollywood. Gaynor var den första som erhöll en Oscar som bästa skådespelerska vid den allra första oscarsutdelningen 1927/1928 (för sin roll i filmen "I sjunde himmeln").

Hon var kortväxt, med smilgropar och såg oskuldsfullt hälsosam ut, men lyckades även göra succé i roller som prostituerade och vilseledda kvinnor. 1939 gifte hon sig med Gilbert Adrian, Hollywoods mest kände kostymdesigner. Samma år drog hon sig tillbaka från filmen och tillbringade sedan en stor del av sin tid på en ranch i Brasilien. Hon blev änka 1959 och 1964 gifte hon om sig med en producent vid namn Paul Gregory.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]