Jantar Mantar, Delhi

Jantar Mantar
Observatorium
Jantar Mantar i Delhi
Jantar Mantar i Delhi
Land Indien Indien
Ort New Delhi
Adress Connaught Place
Koordinater 28°37′38″N 77°12′59″Ö / 28.62722°N 77.21639°Ö / 28.62722; 77.21639
Konstruktör Jai Singh II
Färdigställande 1724
Konstruktion murat
Byggnadsmaterial röd sandsten, vit marmor
GeoNames 6619408
Lägeskarta

Map

Jantar Mantar (hindi: जंतर मंतर) är ett observatorium i New Delhi i Indien. Det är den första av fem anläggningar uppförda i norra Indien av maharadja Jai Singh II från Jaipur1700-talet för att kunna beräkna astronomiska tabeller med himlakropparnas läge under året.[1] Namnet Jantar är slang för yantra, som betyder instrument, och mantar är en ombildning av mantra, som betyder formel.

Anläggningen omfattar 13 instrument varav de viktigaste är:

Samrat Yantra, även kallat instrumentens kung: En tre meter tjock triangelformad mur mellan två kvadrantskalor som är parallella med ekvatorn.[2] Muren är 31 meter lång och 21 meter hög. Dess hypotenusa är parallell med jordens rotationsaxel och riktad mot nordpolen. Det anses vara världens största solur och är graderat i timmar, minuter och sekunder och kan mäta tid med en avvikelse på mindre än två sekunder. Instrumentet kan också mäta lutning och koordinater för himlakroppar.

Jaya Prakash Yantra med Rama Yantra i bakgrunden.

Jaya Prakash Yantra: Två ihåliga halvsfärer täckta av konkava marmorytor med inristade stjärnbilder. Med hjälp av skuggan av en ring, som är fäst till rep som är sträckta mellan punkter på sfärens kant, kan stjärnornas position på himlavalvet bestämmas av observatörer inuti strukturen.[3] Instrumentet kan bestämma positioner i både horisontella (Azimut) och ekvatoriella koordinatsystem och användas för omvandling mellan olika system.[1]

Rama Yantra: Två öppna cylindriska strukturer med en pelare i mitten avsedda för att mäta stjärnhöjd utifrån jordens bredd- och längdgrad.[1]

Misra Yantra.

Misra Yantra. En struktur uppbyggd av fem olika instrument för att bestämma årets kortaste och längsta dag samt den exakta middagstidpunkten på platser i hela världen.[1]

Shasthansa Yantra: Ett camera obscura, inbyggt i de torn som bär upp solurets kvadrantskalor, som används för att mäta olika parametrar på solen.

Kapala Yantra: Ett instrument enligt samma princip som Jaya Prakash, som används för att omvandla mätningar mellan olika koordinatsystem.

Rasivalya Yantra: Tolv strukturer, som motsvarar zodiakens stjärntecken. Instrumentet kan mäta himlakroppars exakta position när de korsar meridianen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]