Ekvator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jordens ekvator
Jordens ekvator markerad på världskarta
Ekvatorlinjen genom Ecuador.

En ekvator är en cirkel dragen runt en astronomisk himlakropp på ett avstånd som alltid är lika långt från båda polerna. Denna förenklade definition gäller för sfäriska kroppar och rotationsellipsoider med fix rotationsaxel.

För godtyckligt formade kroppar definieras dess ekvatorsplan eller ekvatorialplan som det plan genom kroppens masscentrum som är ortogonalt mot kroppens rotationsaxel. Kroppens ekvator definieras sedan entydigt som den kurva som utgör skärningen mellan kroppens yta och dess ekvatorsplan.

Jordens faktiska geografiska ekvator utgörs således av en kurva som approximativt är en cirkel. Ekvatorns omkrets är ungefär 40 076 km och dess diameter 12 140 km. Ekvatorn utgör skiljelinje mellan norra halvklotet och södra halvklotet.

När man vill lägesbestämma (fastställa latituden hos) en ort på jordytan i nord–sydlig riktning utgår man från ekvatorn, som har latituden 0°. Det finns dock flera olika definitioner av latitud. Det som normalt avses inom geodesi och navigering är geodetisk latitud.

Platser nära jordens ekvator upplever de snabbaste upp- och nedgångarna för solen, där detta bara tar några minuter. De länder närmast ekvatorn är de varmaste.

Länder vid jordens ekvator[redigera | redigera wikitext]

Ekvatorn går genom land eller vatten i 13 olika länder:

Dock går ekvatorn inte genom Ekvatorialguinea, som fått sitt namn efter ekvatorn men som ligger några mil norr om den, nordväst om Gabon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]