Japansk trana

Från Wikipedia
Japansk trana
Status i världen: Sårbar[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTran- och rallfåglar
Gruiformes
FamiljTranor
Gruidae
UnderfamiljGruinae
SläkteGrus
ArtJapansk trana
G. japonensis
Vetenskapligt namn
§ Grus japonensis
Synonymer

Japansk trana[2] (Grus japonensis) är en utrotningshotad östasiatisk art i familjen tranor.[3]

Utseende och läten[redigera | redigera wikitext]

Flygande japanska tranor.

Japansk trana är en mycket stor och huvudsakligen vit trana. Dess kroppslängd uppmäts till 150 centimeter. Den är röd på hjässan och svart på ansikte och hals, men med en vit fläck från bakom ögat till huvudets baksida. I flykten syns att handpennorna är vita men armpennor och tertialer svarta. Liknande snötranan och trumpetartranan har svarta handpennor och vita halsar, medan svarthalsad trana har grå kropp. Lätena är ljusare och genomträngande.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Arten häckar i Sibirien och Mongoliet samt på ön Hokkaido i Japan.[3] Vintertid flyttar den till östra Kina och Korea,[3] medan den japanska populationen är stannfågel. Tillfälligt har den påträffats i Taiwan.[1]

Japansk trana är systerart till en grupp bestående av de asiatiska arterna munktrana och svarthalsad trana, amerikanska trumpetartranan och den i Europa förekommande tranan.[4] Den behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

I Ryssland och Kina häckar den i våtmarker med gräs, vass eller säv. Vintertid och under flyttningen påträffas den i tidvattensslätter, saltträsk, vid floder, översvämmade gräsmarker och saliner.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar arten som sårbar (VU). På relativt kort tid har arten minskat kraftigt i antal. Även om beståndet på Japan har vuxit till sig väsentligt de senaste årtiondena och är numera stabilt har populationen på det asiatiska fastlandet fortsatt att minska. Det totala beståndet är fortfarande också litet, bestående av mellan 2000 och 2650 vuxna individer.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2021 Grus japonensis . Från: IUCN 2021. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. Läst 2 januari 2022.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2018) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2018-02-14
  3. ^ [a b c] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  4. ^ Krajewski, C., J,T. Sipiorski, and F.E. Anderson (2010), Complete Mitochondrial Genome Sequences and the Phylogeny of Cranes (Gruiformes: Gruidae), Auk 127, 440-452.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]