Svarthalsad trana

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svarthalsad trana
Status i världen: Sårbar[1]
Black-Necked Crane.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTran- och rallfåglar
Gruiformes
FamiljTranor
Gruidae
SläkteGrus
ArtSvarthalsad trana
G. nigricollis
Vetenskapligt namn
§ Grus nigricollis
AuktorPrzhevalsky, 1876
Hitta fler artiklar om fåglar med

Svarthalsad trana[2] (Grus nigricollis) är en medelstor trana som mäter ungefär 139 cm, med ett vingspann på cirka 235 cm och en vikt på 5.5 kg. Den är vitaktigt grå, med svart huvud, ben och vingpennor, och övre delen av halsen är också svart. Den har en röd fläck i panna och en vit fläck bakom ögat. Näbben är kraftig och gulgrå. Könen är lika.

Svarthalsad trana är en flyttfågel som förekommer i Pakistan, Kina, Indiska Himalayaregionen, Bhutan och Vietnam. Den häckar på den tibetanska högplatån, med en liten häckningspopulation i närliggande Ladakh och Kashmir. Den har sex övervintringsområden. Merparten övervintrar i lägre regioner av Kina, speciellt vid sjön Caohai, men den övervintrar även i Bhutan och nordöstra Indien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Grus nigricollis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]