Jardin du Luxembourg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luxembourgträdgården i Paris
Jardin du Luxembourg på kartan över Paris
Red pog.svg
Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg på kartan över Paris.

Jardin du Luxembourg (franskt uttal: [ʒaʁdɛ̃ dy lyksɑ̃buʁ]; svenska: Luxembourgträdgården) är en park i centrala Paris mellan Quartier Latin och Montparnasse. Denna gröna oas på mer än 25 hektar i vänstra strandens hjärta är den populäraste parken i hela Paris. Trädgårdsanläggningen är centrerad runt Luxembourgpalatset och domineras av en underbar åttakantig damm (Le Grand Bassin).[1] Förutom symmetriska terrasser, breda avenyer och statyer av franska drottningar lite här och var i parken, finns här en imponerande figur av den heliga Genoveva, Paris skyddshelgon. Parken har även ett utomhuskafé, dockteater, en stor lekplats för barn, flera tennisbanor, musikestrad och en biodlingsskola.

Hemingway strosade mycket runt i parken under sin tid i Paris. Här finns tennis- och boulebanor liksom öppna platser där man tex. kan spela fotboll. Gräsmattor och en mängd stolar finns till besökarnas förfogande och i mitten finns en stor fontän. Tillfälliga gratis fotoutställningar brukar finnas längsmed de höga staketen eller på grusgångarna i parken. Parken inhägnas av höga staket och har ett antal ingångar från olika håll.

På 1800-talet öppnades parken helt för allmänheten. Den ägdes då av greven av Provence (sedermera Ludvig XVIII), som mot en liten avgift lät besökarna komma in och kalasa på trädgårdens frukt. Trädgården, palatset och de gamla husen på norra sidan är ännu oförstörda och lockar många besökare.

Enligt en lista med åsikter från tiotusentals turister på den engelskspråkiga webbplatsen HouseFresh år 2022 utsågs Jardin du Luxembourg till den vackraste trädgården i Europa och den tredje vackraste trädgården i världen, efter trädgårdarna Gardens by the Bay i Singapore och Jardin Majorelle i Marrakech.[2][3][4]

Panoramavy över parken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]