Jesse James

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jesse James
Jesse james portrait.jpg
Jesse James, ca 1882.
Personlig information
FödelsenamnJesse Woodson James
Född5 september 1847
Kearney, Clay County, Missouri, USA
Död3 april 1882 (34 år)
Saint Joseph, Missouri, USA
DödsorsakSkjuten

Jesse Woodson James, "Dingus", född 5 september 1847 i Kearney, Missouri, död 3 april 1882 i Saint Joseph, Missouri, var en legendarisk amerikansk revolverman och brottsling.

Hans liv, som omfattade såväl bankrån som tågrån, har skildrats i filmer och ballader. Jesse var medlem i William Quantrills sydstatsgerilla under amerikanska inbördeskriget. Han gifte sig 24 april 1875 med Zerelda Mimms och de fick två barn. Jesse blev ihjälskjuten av Bob Ford som var en av medlemmarna i James rånarliga. Vid tillfället för dödsskjutningen bodde Bob och hans bror Charley Ford hemma hos James i syfte att förbereda ett rån. De bodde där som hans kusiner, vilket de inte var. Enligt Fords redogörelse gav James mer eller mindre upp i sitt eget hem när han förstod att Ford var där på uppdrag av guvernören för att arrestera James. Jesse James tog av sig sitt revolverbälte (något som han aldrig annars gjorde) och ställde sig att putsa en tavla, då Ford såg sin chans och sköt honom bakifrån.

Jesse har kommit att beskrivas som lite av "Vilda Västerns Robin Hood", men det finns inga bevis på att han någonsin delade med sig av sitt byte till behövande.

Jesse James gäng[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]