Jesse Pinkman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jesse Pinkman
Aaron Paul som Jesse Pinkman (Comic Con)
Skapad avVince Gilligan
Första framträdandePilot
Senaste framträdandeFelina
SkådespelareAaron Paul
Information
FödelsenamnJesse Bruce Pinkman
NationalitetAmerikan
FamiljAdam Pinkman (far)

Diane Pinkman (mor)

Jake Pinkman (bror)

Jesse Bruce Pinkman är en fiktiv karaktär och en av huvudkaraktärerna i den amerikanska tv-serien Breaking Bad, som spelas av Aaron Paul. Han är en drogtillverkare och knarkåterförsäljare som arbetar tillsammans med sin före detta gymnasielärare i kemi, Walter White (spelad av Bryan Cranston). Jesse är den enda karaktären förutom Walter som dyker upp i varje avsnitt av serien. Paul återtog rollen för spin-off-filmen 2019 El Camino: A Breaking Bad Movie, en uppföljare till serien som utspelar sig efter finalen av Breaking Bad, och igen 2022 för den sjätte och sista säsongen av föregångar-serien Better Call Saul.

Trots planerna på att döda karaktären i slutet av den första säsongen av serien övertygade Pauls prestation skaparen Vince Gilligan att behålla Jesse i showen. Karaktären och Pauls framträdande fick hyllningar från kritiker och fans. Kritiker berömde speciellt Jesses karaktärsutveckling från en osympatisk knarklangare till programmets moraliska kompass när han blir allt mer medveten om konsekvenserna hans och Walter Whites handlingar får. För sin skildring av karaktären vann Paul Primetime Emmy Award för enastående biroll i en dramaserie 2010, 2012 och 2014, vilket gjorde honom till den första skådespelaren att vinna kategorin tre gånger sedan dess uppdelning i drama och komedi.

Före Breaking Bad framträdandet[redigera | redigera wikitext]

Jesse Bruce Pinkman föddes i en medelklassfamilj i Albuquerque, New Mexico. När serien startar har han länge haft problem med drogberoende och livsstil som knarklangare. Vilket resulterat i en dålig relation gentemot sina föräldrar Efter att ha tvingats lämna sina föräldrars bostad, flyttade Jesse in hos sin moster Ginny, som han tog hand om fram till hennes död i cancer. Efteråt fick han stanna i hennes hem.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Jesse Pinkman, 26 april 2023.