Jetlag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Jetlag är ett fysiologiskt tillstånd orsakat av störningar av dygnsrytmen. Sådana störningar kan orsakas av skiftarbete eller resor över tidszoner.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Typiska symptom för jetlag inkluderar:

 • Trötthet
 • Förvirring och yrsel
 • Illamående och orolig mage
 • Huvudvärk
 • Sömnlöshet
 • Heshet
 • Muntorrhet
 • Irritabilitet
 • Irrationalitet

Man talar om grader av jetlag i form av antal timmar som dygnsrytmen förskjutits. Förskjutningen definieras som det minsta antal timmar från den verkliga tiden på dygnet till den upplevda tiden på dygnet. Därför är det maximala antalet timmars jetlag man kan uppleva 12. Störningen i dygnsrytm kan också ske i två riktningar; kroppens dygnsrytm kan ligga före det verkliga dygnet, vilket vanligen sker när man reser västerut över tidszoner, eller så kan kroppens dygnsrytm ligga efter det verkliga dygnet, vilket vanligen sker när man reser österut över tidszoner.

Dygnsrytmen, eller den cirkadiska rytmen som den också kallas, innebär att människokroppen är inställd på att dygnet har 24 timmar. Det är också den cirkadiska rytmen som styr över våra hungerkänslor, trötthet, matsmältning och kroppens temperatur. Vid resor som går genom fler än en tidszon får kroppen inte möjlighet att ställa om sig till den lokala tiden. Denna brist på anpassning är den främsta orsaken till att jetlag uppstår.[1]

Personer som reser genom åtminstone två tidszoner drabbas ofta av symptom på jetlag.[2] Personer som har ett strikt sömnmönster är särskilt utsatta för att drabbas av detta tillståndet. Jetlag kan även orsakas av vätskebrist och låga syrenivåer vid flygning. På grund av att dagen bli kortare när man färdas österut, är symptomen på jetlag ofta särskilt tydliga då man färdas i det väderstrecket.[1]

Förebyggnad och återhämtning[redigera | redigera wikitext]

Samtida forskning har visat att hormonet melatonin kan reducera effekterna av jetlag. Det finns vidare många produkter på marknaden som marknadsförs som medel mot jetlag. Eftersom upplevelsen av jetlag varierar mellan individer är det svårt att utvärdera effektiviteten hos dessa produkter. Akupunktur marknadsförs ibland som effektivt mot jetlag.

Det finns även metoder som inte kräver behandling. Ett sätt att är att successivt före resan anpassa sig till destinationens tid. Detta är emellertid svårare för dem som reser ofta, har fasta arbetstider eller när flyget avgår på olämpliga tider, till exempel på kvällen från Europa till Asien.

Några tips från resetidningen Vagabond är att sova på flygplanet när man ska anlända till destinationen på morgonen samt att följa lokaltiden för resmålet. Man bör även undvika alkoholhaltiga drycker på flyget, dricka mycket vatten och avstå mirakelmediciner, enligt Vagabond.[3]

Något annat som visat sig fungera är att undvika mat före eller under flygresan. Det innebär att man kan sova och dricka hur mycket man vill, men inte äta. Däremot kan man äta när man kommer fram. Detta utfördes i programmet 10 tips för en bättre sömn som visades på SVT1.

Återhämtning från jetlag sker vanligen successivt genom att sova regelbundet på tider som är normal för den tidszon man befinner sig i. Vanligen går jetlag över inom en vecka även vid långa resor, och på betydligt kortare tid vid kortare resor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Jetlag | Behandling, symptom och information | euroClinix” (på sv-SE). www.euroclinix.net. https://www.euroclinix.net/se/reseapotek/jetlag. Läst 25 mars 2017. 
 2. ^ Choy, Mary; Salbu, Rebecca L.. ”Jet Lag”. Pharmacy and Therapeutics 36 (4): sid. 221–231. ISSN 1052-1372. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086113/. Läst 25 mars 2017. 
 3. ^ Vagabond tipsar: Så slipper du jetlag!”. Vagabond. 2009. http://www.vagabond.se/artiklar/nyheter/20091029/vagabond-tipsar-sa-slipper-du-jetlag. Läst 22 november 2014.