Johan Miderberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Johan Mårten Mattias Miderberg, född 18 maj 1976 i Västervik,[1] är en svensk filmskapare, creative director och art director.

1993 var han en av grundarna till kulturhuset Ung Kultur i Västervik som erbjöd en mötesplats för unga kulturella uttryck. Café, replokaler, skateboardramper, fotomörkrum, grafisk verkstad och två scener rymdes i den 3000 m² stora lokalen. Ung Kultur arrangerade förutom poetry slam, teater- och dansföreställningar även konserter. Därför blev Ung Kultur snart en viktig spelplats för den framväxande straight edgescenen. Abhinanda, Texas is the reason, Final Exit var några av banden som spelade på Ung Kultur i Västervik. 1994 var Miderberg medgrundare till paraplyorganisationen Västervik mot rasism. Organisationen arrangerade teaterföreställningar, demonstrationer och föreläsningar för ett pluralistiskt samhälle.

1996 producerade Miderberg Sveriges första TV-sändning över internet. Programmet "Soffa" var ett studioprogram som sändes från Hultsfredsfestivalens backstageområde under hela festivalen. Projektet var ett samarbete mellan Telia, Digital, Microsoft, Hultsfredsfestivalen och Funbase. Projektet finansierades av Framtidens kultur.

2000 var han marknadschef, affärsutvecklare och konceptutvecklare för kommunikationskonsultbolagen Sync Mediacom AB, Inovit AB och Beaufort Group Plc.

2002 blev han länsfilmskonsulent i Kalmar län och verksamhetsansvarig för Film i Sydost med uppdraget att utveckla filmklimatet i regionen. Det gjorde han genom att stimulera och stärka kommunerna i arbetade med film i skolan, etablerade kontaktytor mellan de olika filmutbildningarna i länet, samordna en regional filmfestival, samt utforma riktade stöd och insatser för biografägare och filmare i regionen.

2003 producerade han Bondens tid på jorden . Filmen visas på SVT, på fransk-tyska Arte samt på TV i femtio andra länder. Dessutom visades filmen på en lång rad festivaler, däribland Internationella dokumentärfilmsfestivalen i Amsterdam (IDFA). Filmen erhöll ett par internationella priser och hedersomnämnanden.

2005 startade han bloggen Saker som inspirerar. Ett par somrar hade bloggen gästskribenter som exempelvis Sandra Backlund, Ida Sjöstedt, Markus Krunegård, PMKFA, mfl.

2006 producerade han Hästmannen som hade 1,8 miljoner tittare på SVTpremiären. Filmen visades på TV och filmfestivaler i 80 länder, blev nominerad både till en Guldbagge, såväl som till Kristallen.

2006 började han frilansa som creative director, ljussättare och retuschör i uppdrag för internationella modetidningar såsom Dazed & Confused (magazine), Jalouse magazine, Dealer DeLuxe, Lurve Magazine, Petit magazine, Placed magazine m.fl. Som AD har han arbetat med artister som exempelvis Abalone Dots.

Sedan 2012 arbetar han som regissör och creative director på Superorganismen AB.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Miderberg, Johan Mårten Mattias

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]