John Blund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se John Blund (olika betydelser).
För Hoffmans berättelse, se Sandmannen.
John Blund på målning av Nils Dardel 1927 i Stockholms stadsbibliotek, detalj
Teckning av Vilhelm Pedersen visar Ole Lukøie från Hans Christian Andersens saga. I den svenska översättningen kallas karaktären Jon Blund.

John Blund eller Jon Blund är ett sömnväsen i skandinavisk tradition. Besläktade sömnväsen finns i norra Europa.

Under 1700-talet finns belägg för en konkretisering av sömnen, en sömngivare som kommer speciellt till barn. Den danske författaren H.C. Andersen ger honom gestalt i sagan om Ole Lukøie 1841, i svensk översättning Jon Blund. Det första skriftliga belägget för Jon Blund återfinns i Olof Verelius lexikon Index Lingvae Veteris från 1691, där kallas han för Joen Blund och jämförs med isländska Blundur och latinske Somnus (grekiskans Hypnos). Under 1700- och 1800-talet kallas han för Jon Blund.

Jon Blund i äldre tradition[förtydliga] har med sig två sömnparaplyer, ett färgglatt för snälla och ett svart, utan bilder, för stygga barn. Han har även med sig en spruta med söt mjölk som han kan spruta in i ögonen på barnen. Då blir de så tunga i ögonlocken att de somnar.

I Finland har traditionen kring John Blund starkt påverkats av Zacharias Topelius, som bland annat i Fjäderholmarna beskriver Nukku-Matti (Topelius valde att använda ett finskt namn) och det ställe där man hamnar då man skall sova.

Den mellaneuropeiska sömngivartraditionen utgörs av Sandmann en sagofigur som enligt sagan kommer och strör sand i barns ögon, detta för att sömnen skall inträda. Beviset, säger sagan, för att Sandmann har strött sand i ögonen, är de korn av torkade tårar som emellanåt förekommer i ögonen om morgonen. Denna tradition representeras i Tyskland av Sandmann, i Nederländerna av Klaas Vaak, i Frankrike av Marchand de sable och på Brittiska öarna av Sandman. På Färöarna strör Hákun torvmull i ögonen istället för sand. I Finland finns Nukku-Matti ("Sömn-Mats").[1]

Östtyska John Blund[redigera | redigera wikitext]

John Blund (på tyska Sandmann och Sandmännchen) är en serie dockfilmer som börjades visas i östtysk tv 1959 och blev en stor framgång. Dockfilmerna sänds fortfarande i tysk TV.[2]

Serien såldes även till utländska TV-bolag. Bland annat Sveriges Television köpte in serien och visade den i Halvsju med Lennart Swahn som berättarröst.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Jon Blund - En etnologisk studie av Jon Blund och med honom besläktade sömnväsen - Margareta Terenius, avhandling Uppsala universitet

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 14. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 545 
  2. ^ ”Dein Sandmännchen-Programm im rbb Fernsehen, täglich um 17:55 Uhr”. Arkiverad från originalet den 10 juni 2008. https://web.archive.org/web/20080610083715/http://www.sandmaennchen.de/_/programm/sm/monat_jsp/sender=rbb.html. Läst 6 augusti 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]