Johnny Hallyday

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johnny Hallyday 2012.

Johnny Hallyday, född Jean-Philippe Smet 15 juni 1943 i Paris, är en fransk skådespelare och rocksångare.

Hallyday har en fransk mor och en belgisk far. Han körde svarttaxi i Paris och började sin karriär som sångare på 1960-talet med att huvudsakligen framföra franskspråkiga versioner av amerikanska rockhits, likt många andra på den tiden med likaledes amerikanskklingande artistnamn. Han har varit aktiv artist i 50 år, sålt över 60 milj skivor enbart i Frankrike, bland annat Que je t'aime, Le bon temps de rock 'n roll, Un jour viendra och Gabrielle.

Under senare år har Hallyday varit politiskt kontroversiell genom en officiell flytt till Schweiz för att undvika fransk skatt. Han har också valt att ge Nicolas Sarkozy sitt stöd i franska presidentvalet 2007. Hallyday uppträdde 2006 på det högerorienterade partiet UMP:s sommarmöte och stödde där Sarkozy som presidentkandidat. Han har senare klargjort att han framför allt stött personlige vännen Sarkozy snarare än partiet. Som försvar av sitt val av parti kommenterade han sin inställning med att "Jag vill inte vara vänster för att det känns bra att som kulturperson vara vänster; jag är höger för att jag tror det är bra för Frankrike".

Han har en son med sångerskan Sylvie Vartan, som han var gift med 1965–1980, och en dotter med skådespelerskan Nathalie Baye som han levde tillsammans med 1982–1986.