Jolle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En jolle firas ned från dävert

Jolle, även joll (orden kommer från medellågtyska jolle respektive nederländska jol med oklart ursprung[1]) eller på västkusten dinge, är en mindre öppen rodd- eller segelbåt. Inom sport- och kappsegling finns exempelvis finn- och optimistjolle.

Även mindre livbåtar som förvaras ombord brukar också benämnas för jolle. En jolle kan också vara en släpjolle, till båt eller mindre fartyg. Jollen kan hänga i en dävert eller ligga i ett båtskrå; jollen används som skeppsbåt vid ankring eller på redden eller vid förflyttning i hamnar.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Segeljolle[redigera | redigera wikitext]

Segeljolle är en öppen segelbåt med centerbord i stället för fast köl. Segeljollar finns med akterspegel som en Contender samt spetsgattade lik en B-kanot. Det finns både enmansjollar lik OK-jolle, optimistjolle eller tvåmansjollar, som en 49er eller 470. Segeljollar använts ofta för kappsegling.

Contender, enmansjolle
Två olika typer av jollar. Från vänster, A-Cat, Snipe, och en kölbåt av typen CB66 Racer.
En A-Cat Katamaran

Dinge[redigera | redigera wikitext]

Dinge, eller julle,[1] är en liten roddbåt, som är en följebåt till en större båt eller fartyg. Dingen kan antingen hänga i en dävert eller ligga i ett båtskrå samt även bogseras efter den större båten. Dingen används som skeppsbåt[1] för att ta sig runt i hamnar eller när man ankrat på redden.

En dinge på skonaren Adventuress

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]