Jordlöss

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jordlöss
Zorotypus hubbardi
Zorotypus hubbardi
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Infraklass Neoptera
Ordning Jordlöss
Zoraptera
Vetenskapligt namn
§ Zoraptera
Auktor Silvestri, 1913
Hitta fler artiklar om djur med

Jordlöss (Zoraptera) är en ordning i klassen insekter. De cirka 30 recenta (nu levande) arterna listas alla i familjen Zorotypidae som består av ett enda släkte, Zorotypus.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Dessa djur lever i tropiska och subtropiska områden i marken, under trädens bark och i termitstackar. De bildar mindre kolonier av 15 till 120 individer och livnär sig av svampdelar (mycel), kvalster och döda växtdelar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Jordlöss uppnår en maximal kroppslängd av 2 till 3 millimeter. De saknar kroppsfärg. De har fasettögon, punktögon eller inga ögon alls. Hos alla arter finns två typer som skiljer sig i utseende. Den första typen har ögonen och vingar. Denna typ är ansvarig för upphittandet av nya boplatser. Efter flytten avkastar de sina vingar. Den andra typen med de flesta individerna stannar hela tiden i samma koloni.

Evolution[redigera | redigera wikitext]

Fossil av jordlöss hittades i bärnsten från perioden krita. Dessa djur liknade jordlöss från idag i stort sett och fanns redan vid denna tid i två typer. Även utbredningsområdet befann sig i tropiska regioner och det antas att det skedde nästan inga förändringar med jordlöss under de senaste årmiljonerna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia