Jordviva

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jordviva
Prolećno cveće 3.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ljungordningen
Ericales
Familj Viveväxter
Primulaceae
Släkte Vivesläktet
Primula
Art Jordviva
P. vulgaris
Vetenskapligt namn
§ Primula vulgaris
Auktor Huds. 1762
Synonymer
Hitta fler artiklar om växter med

Jordviva (Primula vulgaris) är en perennväxt i vivesläktet.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Jordviva finns framförallt i Väst- och Centraleuropa, från västra Norge och Färöarna söderut till Portugal och österut till Balkanhalvön och Ukraina, samt i Algeriet, Iran och Turkiet. I Sverige fanns den fram till början av 1900-taletKullaberg i Skåne län, men finns numera bara som trädgårdsväxt och förvildade trädgårdsformer.

Utseende och ekologi[redigera | redigera wikitext]

Jordviva är en 5–15 centimeter hög ört som trivs på frisk, näringsfattig mark. Den växer vid bäckkanter, på ängar samt i snår och glesa lövskogar. Blomningen sker i april–maj och vivan får 2–3,5 centimeter doftlösa ljust gula blommor med orange fläckar vid svalget. Arten saknar stjälk och har solitära blommor på långa, långhåriga blomskaft direkt från jordstammen. Fodret är långsmalt och har långa, lansettlika flikar. Bladen sitter i rosett med korta skaft, är omvänt äggrunda och glest trubbtandade.

Efter blomningen lägger sig blomskaften ned. Frukten som bildas är i form av en 8–10 millimeter äggrund kapsel som blir kortare än fodret.

Jordviva kan bilda hybrider med gullviva (P. veris) och lundviva (P. elatior). Trädgårdsformerna av jordviva finns i flera olika färgvarianter.

Källor[redigera | redigera wikitext]