Ljungordningen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ericales
Andromeda polifolia bloom.jpg
Rosling (Andromeda polifolia)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ljungordningen
Ericales
Vetenskapligt namn
§ Ericales
Auktor Dumort.
Familjer
Se text
Hitta fler artiklar om växter med

Ljungordningen (Ericales) är en stor ordning av trikolpater. Det finns många olika växtslag i denna ordning; träd, buskar, lianer och örter. Även köttätande växter finns, såsom flugtrumpet. Ericales-växter finns över hela världen och sammanlagt finns över 8 000 arter varav mellan 2 000 och 4 000 finns i ljungväxterna. Många Ericales-arter har fem kronblad, som ofta är sammanvuxna.

Mykorrhiza är en intressant egenskap som ofta förknippas med Ericales. Symbios med svampar är ganska vanligt i denna ordning, och det finns tre sorters mykorrhiza som endast finns här; ericoid, arbutoid och monotropoid mykorrhiza. Dessutom har några familjer i ordningen stor förmåga att ta upp och lagra aluminium.

Utan tvivel är den ekonomiskt mest betydande växten i Ericales te. Det finns också ätliga frukter, bland annat kiwi, persimon, lingon, blåbär och tranbär. Många arter odlas också som prydnadsväxter.

Klassificering[redigera | redigera wikitext]

Följande familjer ingår i Ericales enligt nyare klassificeringssystem:

I det äldre Cronquistsystemet var Ericales-ordningen mindre omfattande och placerad i underklassen Dilleniidae. Följande familjer ingick: