Juan Carlos Onganía

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Juan Carlos Onganía

35:e presidenten i Argentina

President
Ämbetsperiod
29 juni 1966–8 juni 1970
Företrädare Arturo Umberto Illia
Efterträdare Roberto M. Levingston

Född 17 mars 1914
Buenos Aires, Argentina
Död 8 juni 1995 (84 år)
Politiskt parti Inget
Yrke General
Religion Romersk katolsk

Juan Carlos Onganía Carballo, född den 17 mars 1914 i Buenos Aires, Argentina, död den 8 juni 1995 i Buenos Aires, var en argentinsk general och Argentinas 35:e president.

Politiskt program[redigera | redigera wikitext]

Onganía kom till makten som militärdiktator efter att han störtat presidenten Arturo Illia i en statskupp som han själv namngav Revolución Argentina (argentinsk Revolution). (Även om peronismen - ledande politisk kraft i Argentina på den tiden - var förbjuden, sågs Illias UCR allmänt som legitimt valda.)

Ekonomisk och social politik[redigera | redigera wikitext]

Medan tidigare militärkupper i Argentina syftat till att sätta in tillfälliga övergångsjuntor vid makten, syftade Revolución Argentina, ledd av Onganía, till att upprätta en ny politisk och social ordning, som motsatte sig både liberal demokrati och kommunism, vilket gav Försvarsmakten i Argentina en ledande roll i den politiska och ekonomiska styrningen av landet. Statsvetaren Guillermo O'Donnell benämnde denna typ av regimer "auktoritär-byråkratisk stat", med hänvisning till både Revolución Argentina, den brasilianska militärregimen (1964-1985), Augusto Pinochets regim (med början 1973) och Juan María Bordaberrys regim i Uruguay.

Som chef för armén 1963, hjälpte Onganía till att krossa den argentinska marinen revolt genom att mobilisera trupper som besatte upprorets marinbaser. Dock visade han ett förakt för civila myndigheter när han inledningsvis vägrade att dra tillbaka sina trupper efter att ett avtal om eldupphör hade godkänts av president José María Guido och hans kabinett, och övertygades att följa order först efter ett spänt möte.

Som militär diktator, suspenderade Onganía de politiska partierna och stödde en politik för Participacionismo (Participationism, med stöd av fackföreningsledaren José Alonso och sedan av generalsekreterare för CGT-Azopardo, Augusto Vandor), genom vilken företrädare för olika intressegrupper såsom industri, arbetskraft, och jordbruk, skulle bilda kommittéer för att ge råd till regeringen. Men dessa kommittéer utsågs till stor del av diktatorn själv. Onganía avvecklade även strejkrätten (lag 16.936) och stödde en korporativistiskt ekonomisk och social politik, särskilt i Cordoba med den där utsedda guvernören, Carlos Caballero.

Onganías minister för ekonomi, Adalbert Krieger Vasena, påbjöd ett lönestopp (ibland 30% inflation) och en 40% devalvering, vilket negativt påverkade tillståndet i den argentinska ekonomin, för jordbruket i synnerhet, och gynnade utländskt kapital. Krieger Vasena suspenderade kollektiva arbetskonventioner, och reformerade lagen om fossila bränslen som hade etablerat ett partiellt monopol Yacimientos Petrolíferos Fiscales.

Kultur- och utbildningspolitik[redigera | redigera wikitext]

Onganías styre innebar ett slut på universitetens autonomi, som hade uppnåtts genom universitetsreformen 1918. Knappt en månad in i hans administration var han ansvarig för kränkningen av universitets autonomi i den så kallade La Noche de los Bastones Largos ("De långa polisbatongernas natt") där han beordrade polisen att invadera naturvetenskapliga fakulteten för universitetet i Buenos Aires. Studenter och professorer misshandlades och greps. Många var senare tvungna att lämna landet, en börjar till en "brain drain" som fortfarande negativt påverkar den argentinska akademiska världen.

Onganía beordrade också repression mot alla former av "immoralism", med förbud för minikjolar, långt hår för pojkar, och alla avantgardistiska konstnärliga rörelser etc. Denna moraliska kampanj favoriserade radikaliseringen av medelklassen, som var kraftigt överrepresenterade vid universiteten.

Protester[redigera | redigera wikitext]

Så småningom motarbetades denna politik av de andra fraktionerna inom militären, som kände att dess inflytande i regeringen skulle försvagas. I slutet av maj 1968 tog general Julio Alsogaray avstånd från Onganía, och rykten spreds om en eventuell statskupp, där Alsogaray ledde den konservativa oppositionen mot Onganía. I slutet av månaden, avskedade Onganía ledarna för försvarsmakten: Alejandro Lanusse ersatte Julio Alsogaray, Pedro Gnavi ersatte Benigno Varela, och Jorge Martínez Zuviría ersatte Adolfo Alvarez.

Dessutom var Onganias regering försvagad av ett folkligt uppror av arbetare och studenter som ägde rum i hela landet, särskilt i det inre delarna, i städer som Córdoba 1969 eller Rosario. I maj 1970, genomfördes en andra Cordobazo, med smeknamnet el Viborazo. Den dominerande militära fraktionen, ledd av general Lanusse, krävde att skulle Onganía avgå. När han vägrade, störtades han av en militärjunta.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]