Liberal demokrati

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Liberal demokrati (även konstitutionell demokrati) är ett styrelseskick med representativ demokrati där de folkvaldas politiska makt står under rättsväsendet. Vanligtvis garanterar grundlagar individens fri- och rättigheter och reglerar majoritetens makt över minoriteters civila rättigheter.

Rättigheter i grundlagar (även: konstitutioner) inkluderar vanligen rätt till rättssäkerhet, privatliv, egendom och likhet inför lagen, samt yttrandefrihet, mötesfrihet och religionsfrihet. Ibland återfinns dessa rättigheter i andra lagar, som de anglosaxiska Statutory law och Case law.

Liberala demokratier karakteriseras av tolerans och pluralism. Olika sociala och politiska synsätt tillåts samexistera och konkurrera om den politiska makten, som tilldelas olika grupperingar (partier) i allmänna val. I praktiken vinns nästan alltid dessa val av grupper som stödjer liberal demokrati; på det sättet förevigar systemet sig självt.

Termen "liberal" i "liberal demokrati" antyder inte att statsskicket i en sådan demokrati behöver följa den politiska ideologin liberalism. Det är endast en anspelning på det faktum att liberala demokratier omfattar och bevarar medborgerliga rättigheter.[1] Åtskilliga politiska ideologier baseras på liberal demokrati.

En liberal demokrati kan formas som en konstitutionell republik eller en konstitutionell monarki.

Marxistisk kritik[redigera | redigera wikitext]

Borgerlig demokrati är en marxistisk term för en typ av politiskt system ("överbyggnad") i kapitalistiska samhällen. Termen är numera begränsad till den marxistiska diskursen. Enligt Lenin var det en begränsad form av demokrati där borgarklassen styr över andra. Enligt marxister begränsas den demokratin till den politiska sfären och utelämnar ekonomin. Jämfört med det tidigare feodalsamhället betraktar marxismen dock borgerlig demokrati som ett historiskt framsteg. Efter Oktoberrevolutionen avskaffade bolsjevikerna den unga liberala demokratin till förmån för ett socialistiskt demokratiskt system som utövades av sovjeterna.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Blackwell Dictionary of Modern Social Thought, Blackwell Publishing 2003, page 148

Källor[redigera | redigera wikitext]