Liberal demokrati

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Liberal demokrati är en statsvetenskaplig term på den konstitutionella demokratin, ett styrelseskick med representativ demokrati där de folkvaldas politiska makt står under rättsväsendet. Vanligtvis garanterar grundlagar individens fri- och rättigheter och reglerar majoritetens makt över minoriteters civila rättigheter. Benämningen liberal demokrati är ung och inte helt vedertagen vidare är förledet liberal ofta orsak till oklarhet och sammanblandning med den politiska ideologin liberalism.

Rättigheter i grundlagar (även: konstitutioner) inkluderar vanligen rätt till rättssäkerhet, privatliv, egendom och även likhet inför lagen, samt yttrandefrihet, mötesfrihet och religionsfrihet. Ibland återfinns dessa rättigheter i andra lagar, som de anglosaxiska Statutory law och Case law.

Konstitutionella demokratier strävar ofta efter tolerans och pluralism. Olika sociala och politiska synsätt tillåts samexistera och konkurrera om den politiska makten, som tilldelas olika grupperingar (partier) i allmänna val. I praktiken vinns nästan alltid dessa val av grupper som stödjer konstitutionell demokrati; på det sättet fortgår systemet.

Termen "liberal" i "liberal demokrati" antyder inte att statsskicket i en sådan demokrati behöver följa den politiska ideologin liberalism. En konstitutionell demokrati eller så kallad "liberal demokrati" kan vara socialistisk, konservativ eller hänförd till vilken annan ideologi det finns som betecknar sig som demokratisk. Det är endast en anspelning på det faktum att liberala demokratier omfattar och bevarar medborgerliga rättigheter.[1] Åtskilliga politiska ideologier baseras på konstitutionell demokrati.

En konstitutionell demokrati kan formas som en konstitutionell republik eller en konstitutionell monarki.

Marxistisk kritik[redigera | redigera wikitext]

Borgerlig demokrati är en marxistisk term för en typ av politiskt system ("överbyggnad") i kapitalistiska samhällen. Termen syftar till att peka på hur demokratin är demokrati enbart för minoriteten, och således inte är demokrati utan snarare ett elitstyre.

Detta på grund av att liberal demokrati fullständigt saknar ekonomisk demokrati.

Karl Marx ansåg att den borgerliga demokratin egentligen är en skendemokrati där borgarklassen har den faktiska makten över folket.[2]Jämfört med det tidigare feodalsamhället betraktar marxismen dock borgerlig demokrati som ett historiskt framsteg. Efter Oktoberrevolutionen avskaffade bolsjevikerna den unga liberala demokratin till förmån för proletariatets diktatur som utövades av sovjeterna.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Blackwell Dictionary of Modern Social Thought, Blackwell Publishing 2003, page 148
  2. ^ ”Kommunistiska Manifestet”. https://www.marxists.org/svenska/marx/1848/04-d037.htm. Läst 13 januari 2019. 
  3. ^ Reed, John (1919). Tio dagar som skakade världen. Läst 13 januari 2019 

Källor[redigera | redigera wikitext]