Julie Christie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Julie Christie
Julie Christie som Lara i Doktor Zjivago.
Julie Christie som Lara i Doktor Zjivago.
Född Julie Frances Christie
14 april 1941 (74 år)
Chabua, Assam, Indien
Aktiva år 1963–
Make Duncan Campbell 2007–
Betydande roller
Lara i Doktor Zjivago
IMDb

Julie Frances Christie, född 14 april 1941 i Chabua i Assam i Indien, är en brittisk skådespelare. Hon är kanske mest känd för sin roll som Lara i David Leans film Doktor Zjivago.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Julie Christie hade sin första ledande roll i John Schlesingers Billy Liar 1963. 1965 gav Schlesinger henne huvudrollen som Diana Scott i filmen Darling för vilken hon belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll, varefter hon fick en ställning som en av 1960-talets stora filmskådespelare. Hon hade huvudroller i David Leans Doktor Zjivago, François Truffauts Fahrenheit 451, Joseph Loseys Budbäraren, Robert Altmans McCabe & Mrs. Miller, Hal Ashbys Shampoo och Alan Bridges En soldat kommer hem.

Efter ett uppehåll på några år har Christie på senare tid medverkat i filmer som Harry Potter och fången från Azkaban och Finding Neverland.

Privat[redigera | redigera wikitext]

Julie Christie är vegetarian och aktiv i djurskyddsfrågor, bland annat genom medverkan i den uppmärksammade filmen The Animals Film[1] och har också bidragit med vegetariska recept i kokböcker som The World in Your Kitchen.

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Guardian 2008, Christie om djurens rätt och filmen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]