Harry Potter och fången från Azkaban (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Harry Potter och Fången från Azkaban
(Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
Harry Potter och Fången från Azkaban
GenreFantasy
RegissörAlfonso Cuarón
ProducentChris Columbus
David Heyman
Mark Radcliffe
ManusSteve Kloves
Baserad påHarry Potter och fången från Azkaban av
J.K. Rowling
SkådespelareDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
OriginalmusikJohn Williams
FotografMichael Seresin
KlippningSteven Weisberg
ProduktionsbolagHeyday Films
1492 Pictures
DistributionWarner Bros.
Premiär
Speltid142 minuter
LandStorbritannien Storbritannien
USA USA
SpråkEngelska
Budget$130 miljoner
Intäkter$796 688 549
FöregångareHemligheternas kammare
UppföljareDen flammande bägaren
IMDb SFDb

Harry Potter och Fången från Azkaban är en brittisk film från 2004, som bygger på J.K. Rowlings tredje Harry Potter-bok med samma namn.

Handling i korthet[redigera | redigera wikitext]

Harry börjar sitt tredje år på Hogwarts och får reda på att en man vid namn Sirius Black har rymt från fängelset Azkaban för att döda Harry. Därför patrullerar de spöklika dementorerna Hogwarts skolområde. Eftersom dementorerna verkar utveckla ett speciellt intresse för Harry får han lära sig hur man ska skydda sig från dem av den nye läraren i försvar mot svartkonster Remus Lupin som var en av Harrys pappas bästa vänner. Hagrids hippogriff Vingfåle döms dessutom till döden av kommittén för bortskaffandet av farliga djur.

Rons pappa Arthur Weasley tvingar Harry att lova att vad han än hör så får han inte leta efter Sirius Black. Det verkar konstigt eftersom Harry inte ens känner Black. Men vid den tidpunkten vet han inte att Sirius Black var den som ledde Lord Voldemort till Harrys föräldrar James och Lily. Dessutom är han Harrys gudfar och var hans pappas bäste vän. Men det visar sig att Sirius Black aldrig hade att göra med Voldemort och att han aldrig dödade dem. Det var istället Peter Pettigrew som bedrog hela trollkarlsvärlden. Han satte dit Black för mord och levde sedan under tolv år som Rons råtta Scabbers.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen bygger på en roman av J.K. Rowling, se Harry Potter och fången från Azkaban. Den är regisserad av Alfonso Cuarón och musik av John Williams.

Ian Mckellen blev erbjuden rollen som Albus Dumbledore efter att Richard Harris avlidit, men tackade nej för att han tidigare spelat trollkarlen Gandalf i Sagan om Ringen-filmerna. ”Jag har nog med problem att leva upp till en legend. Två skulle bli för mycket.” sa McKellen.[källa behövs]

Diskussioner[redigera | redigera wikitext]

I filmen ges det ingen förklaring varför Nattbussen oväntat dyker upp i närheten av Harrys hem, varför Sirius Black dyker upp som en svart hund innan Harry går ombord på Nattbussen eller hur det kommer sig att tant Marge svävar omkring i Sheffield, trots att familjen Dursley bor i Surrey 30 mil därifrån.

I filmen ges intrycket att Ron och Hermione redan bor på Den läckande kitteln när Harry kommer dit.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Roll Skådespelare Svensk Röst
Harry Potter Daniel Radcliffe Niels Pettersson
Ron Weasley Rupert Grint Jesper Adefelt
Hermione Granger Emma Watson Jasmine Heikura
Walden Macnair Peter Best
Argus Filch David Bradley Mikael Roupé
Madam Rosmerta Julie Christie Beatrice Järås
Rubeus Hagrid Robbie Coltrane Allan Svensson
Filius Flitwick Warwick Davis Dick Eriksson
Dean Thomas Alfred Enoch Emil Smedius
Draco Malfoy Tom Felton Lucas Krüger
Marjorie Dursley Pam Ferris Eva Fritjofson
Tjocka damen Dawn French Sharon Dyall
Albus Dumbledore Michael Gambon Torsten Wahlund
Ernie Prang Jimmy Gardner
Pansy Parkinson Genevieve Gaunt
Vernon Dursley Richard Griffiths Lars Amble
Cornelius Fudge Robert Hardy Guy de la Berg
Skrumpet huvud Lenny Henry (röst) Daddy Boastin'
Gregory Goyle Joshua Herdman Tobias Swärd
Stan Shunpike Lee Ingleby Gustaf Skarsgård
Neville Longbottom Matthew Lewis Adam Giertz
Dudley Dursley Harry Melling Tin Carlsson
Seamus Finnigan Devon Murray Emil Sjöström
Sirius Black Gary Oldman Peter Sjöquist
Fred Weasley James Phelps Leo Hallerstam
George Weasley Oliver Phelps Leo Hallerstam
Percy Weasley Chris Rankin Ole Ornered
James Potter Adrian Rawlins
Severus Snape Alan Rickman Adam Fietz
Gryffindorpojke Rick Sahota
Padma Patil Sharon Sandhu
Parvati Patil Sitarah Shah
Petunia Dursley Fiona Shaw Irene Lindh
Lavender Brown Jennifer Smith
Minerva McGonagall Maggie Smith Christina Schollin
Lily Potter Geraldine Somerville
Peter Pettigrew Timothy Spall Lars Dejert
Angelina Johnson Danielle Tabor
Bartendern Tom Jim Tavare
Remus Lupin David Thewlis Jan Mybrand
Sibylla Trelawney Emma Thompson My Holmsten
Molly Weasley Julie Walters Susanne Barklund
Vincent Crabbe Jamie Waylett Tobias Swärd
Sir Cadogan Paul Whitehouse Andreas Nilsson
Arthur Weasley Mark Williams Jonas Bergström
Ginny Weasley Bonnie Wright Annika Barklund

Referat av handlingen[redigera | redigera wikitext]

Under sommarlovet mellan Harrys andra och tredje år på Hogwarts bor han som vanligt hos sina släktingar familjen Dursley. På Den läckande kitteln får han tala med Cornelius Fudge från Trolldomsministeriet som inskärper hur dumt det var att trolla bort faster Marge på det viset och att sedan ge sig iväg hemifrån när Sirius Black är på rymmen. På Kitteln träffar han också sina vänner Ron och Hermione. På vägen till Hogwarts blir hela tåget stående när dementorerna ska söka igenom det i sin jakt på Sirius.

På Hogwarts blir alla välkomnade av skolans rektor Dumbledore som presenterar Remus Lupin och meddelar att Rubeus Hagrid är den nye läraren i skötsel av magiska djur. Vid terminens första lektion för den excentriska professor Trelawney ska eleverna lära sig spå i teblad. Hermione har skrivit upp sig på massor av ämnen. På Hagrids första lektion om magiska djur får eleverna lära känna hippogriffen Vingfåle. När nyheten kommer att Sirius Black har setts i närheten av Hogwarts får Harry något att tänka på. Eftersom Harry inte har fått ett skriftligt tillstånd att besöka byn Hogsmeade får han stanna kvar på slottet när Ron och Hermione ger sig iväg. På kvällen har porträttet vid ingången till Gryffindor rivits i bitar. Vid nästa lektion om försvar mot svartkonster dyker plötsligt professor Snape upp och berättar att Remus Lupin nu är oförmögen att arbeta.

Dagen efter spelar Gryffindor match i quidditch. Harry har ett nytt samtal med Remus Lupin. Harry vill följa med de andra till Hogsmeade. Cornelius Fudge från Trolldomsministeriet besöker krogen Tre kvastar i Hogsmeade och med sin osynlighetsmantel svept omkring sig lyssnar Harry till ett samtal mellan honom, Rosmerta och Minerva McGonagall. När Rons råtta Scabbers försvinner skyller han på Hermiones katt. En natt när Harry sitter uppe och tittar på sin magiska karta visar den att Peter Pettigrew går omkring i slottet, vilket måste vara fel eftersom han dödades för så många år sedan. På nästa lektion för Sibylla Trelawney säger hon till Hermione att hon saknar den talang som krävs för att spå framtiden. Den dag då Vingfåle ska avrättas beger sig Harry, Ron och Hermoine till Hagrids stuga. De gömmer sig bakom en hög med pumpor vid skogsbrynet och ser på när de tre gästerna släpps in i stugan. Plötsligt blir Ron biten i fingret av Scabbers. På golvet i stugan sitter Ron och den svarta hunden har förvandlat sig till den förrymde fången Sirius Black. Black förklarar att det inte alls var han som förrådde Harrys föräldrar utan Peter Pettigrew. Black har väntat 12 år på att hämnas och avslöjar att Peter Pettigrew är Rons råtta Scabbers. Hermione försöker tala lugnande till varulven men när plötsligt professor Snape dyker upp blir varulven rasande. Den svarta hunden blir åter Sirius som springer iväg åt ett annat håll. På andra sidan sjön dyker plötsligt en animagus upp. Harry vaknar igen på Hogwarts sjukavdelning med Hermione sittande vid sängkanten. Varken Ron eller Harry begriper vad Dumbledore pratade om. De tre vännerna går iväg upp mot slottet och Harry och Hermione lockar med sig Vingfåle in i skogen.

När dementorerna går till anfall mot Harry och Black vid den lilla tjärnen hoppas Harry få se sin far rädda dem med en magisk formel. De återvänder till Hogwarts och befriar Black ur sitt fängelse. Terminen är snart slut. Med posten får Harry ett paket med okänd avsändare. I paketet ligger en fjäder från vingfåle och en ny kvast för att användas i quidditch, en Åskvigg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]