Harry Potter och fången från Azkaban (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Harry Potter och Fången från Azkaban
(Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
Harry Potter och Fången från Azkaban
Genre Fantasy
Regissör Alfonso Cuarón
Producent Chris Columbus
David Heyman
Mark Radcliffe
Manus Steve Kloves
Baserad på Harry Potter och fången från Azkaban av
J.K. Rowling
Skådespelare Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Originalmusik John Williams
Fotograf Michael Seresin
Klippning Steven Weisberg
Produktionsbolag Heyday Films
1492 Pictures
Distribution Warner Bros.
Premiär
31 maj 2004 (2004-05-31) (Storbritannien)4 juni 2004 (2004-06-04) (USA)9 juni 2004 (2004-06-09) (Sverige)Speltid 142 minuter
Land  Storbritannien
 USA
Språk Engelska
Budget $130 miljoner
Intäkter $796 688 549
Föregångare Hemligheternas kammare
Uppföljare Den flammande bägaren
IMDb SFDb

Harry Potter och Fången från Azkaban är en brittisk film från 2004, som bygger på J.K. Rowlings tredje Harry Potter-bok med samma namn.

Handling i korthet[redigera | redigera wikitext]

Harry börjar sitt tredje år på Hogwarts och får reda på att en man vid namn Sirius Black har rymt från fängelset Azkaban för att döda Harry. Därför patrullerar de spöklika dementorerna Hogwarts skolområde. Eftersom dementorerna verkar utveckla ett speciellt intresse för Harry får han lära sig hur man ska skydda sig från dem av den nye läraren i försvar mot svartkonster Remus Lupin som var en av Harrys pappas bästa vänner. Hagrids hippogriff Vingfåle döms dessutom till döden av kommittén för bortskaffandet av farliga djur.

Rons pappa Arthur Weasley tvingar Harry att lova att vad han än hör så får han inte leta efter Sirius Black. Det verkar konstigt eftersom Harry inte ens känner Black. Men vid den tidpunkten vet han inte att Sirius Black var den som ledde Lord Voldemort till Harrys föräldrar James och Lily. Dessutom är han Harrys gudfar och var hans pappas bäste vän. Men det visar sig att Sirius Black aldrig hade att göra med Voldemort och att han aldrig dödade dem. Det var istället Peter Pettigrew som bedrog hela trollkarlsvärlden. Han satte dit Black för mord och levde sedan under tolv år som Rons råtta Scabbers.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen bygger på en roman av J.K. Rowling, se Harry Potter och fången från Azkaban. Den är regisserad av Alfonso Cuarón och musik av John Williams.

Ian Mckellen blev erbjuden rollen som Albus Dumbledore efter att Richard Harris avlidit, men tackade nej för att han tidigare spelat trollkarlen Gandalf i Sagan om Ringen-filmerna. ”Jag har nog med problem att leva upp till en legend. Två skulle bli för mycket.” sa McKellen.[källa behövs]

Diskussioner[redigera | redigera wikitext]

I filmen ges det ingen förklaring varför Nattbussen oväntat dyker upp i närheten av Harrys hem, varför Sirius Black dyker upp som en svart hund innan Harry går ombord på Nattbussen eller hur det kommer sig att tant Marge svävar omkring i Sheffield, trots att familjen Dursley bor i Surrey 30 mil därifrån.

I filmen ges intrycket att Ron och Hermione redan bor på Den läckande kitteln när Harry kommer dit.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Roll Skådespelare Svensk Röst
Harry Potter Daniel Radcliffe Niels Pettersson
Ron Weasley Rupert Grint Jesper Adefelt
Hermione Granger Emma Watson Jasmine Heikura
Walden Macnair Peter Best
Argus Filch David Bradley Mikael Roupé
Madam Rosmerta Julie Christie Beatrice Järås
Rubeus Hagrid Robbie Coltrane Allan Svensson
Filius Flitwick Warwick Davis Dick Eriksson
Dean Thomas Alfred Enoch Emil Smedius
Draco Malfoy Tom Felton Lucas Krüger
Marjorie Dursley Pam Ferris Eva Fritjofson
Tjocka damen Dawn French Sharon Dyall
Albus Dumbledore Michael Gambon Torsten Wahlund
Ernie Prang Jimmy Gardner
Pansy Parkinson Genevieve Gaunt
Vernon Dursley Richard Griffiths Lars Amble
Cornelius Fudge Robert Hardy Guy de la Berg
Skrumpet huvud Lenny Henry (röst) Daddy Boastin'
Gregory Goyle Joshua Herdman Tobias Swärd
Stan Shunpike Lee Ingleby Gustaf Skarsgård
Neville Longbottom Matthew Lewis Adam Giertz
Dudley Dursley Harry Melling Tin Carlsson
Seamus Finnigan Devon Murray Emil Sjöström
Sirius Black Gary Oldman Peter Sjöquist
Fred Weasley James Phelps Leo Hallerstam
George Weasley Oliver Phelps Leo Hallerstam
Percy Weasley Chris Rankin Ole Ornered
James Potter Adrian Rawlins
Severus Snape Alan Rickman Adam Fietz
Gryffindorpojke Rick Sahota
Padma Patil Sharon Sandhu
Parvati Patil Sitarah Shah
Petunia Dursley Fiona Shaw Irene Lindh
Lavender Brown Jennifer Smith
Minerva McGonagall Maggie Smith Christina Schollin
Lily Potter Geraldine Somerville
Peter Pettigrew Timothy Spall Lars Dejert
Angelina Johnson Danielle Tabor
Bartendern Tom Jim Tavare
Remus Lupin David Thewlis Jan Mybrand
Sibylla Trelawney Emma Thompson My Holmsten
Molly Weasley Julie Walters Susanne Barklund
Vincent Crabbe Jamie Waylett Tobias Swärd
Sir Cadogan Paul Whitehouse Andreas Nilsson
Arthur Weasley Mark Williams Jonas Bergström
Ginny Weasley Bonnie Wright Annika Barklund

Detaljerat referat av handlingen[redigera | redigera wikitext]

Under sommarlovet mellan Harrys andra och tredje år på Hogwarts bor han som vanligt hos sina släktingar familjen Dursley. Morbror Vernons syster Marge kommer på besök, och hennes elakheter mot Harry slutar med att hon genom Harrys magi blåser upp som en ballong och svävar iväg över taken. Harry packar ihop sina saker och ger sig iväg i regnet och mörkret. När han sitter på trottoaren och undrar vad han ska ta sig till får han se en stor svart hund i ett buskage. Just då kommer en särskild nattbuss för trollkarlar och häxor och låter honom följa med. Efter en äventyrlig färd på Londons gator blir han avsläppt vid Diagongränden och Den läckande kitteln. På bussen får han veta att den ökände massmördaren Sirius Black har rymt från fängelset Azkaban.

På Den läckande kitteln får han tala med Cornelius Fudge från Trolldomsministeriet som inskärper hur dumt det var att trolla bort faster Marge på det viset och att sedan ge sig iväg hemifrån när Sirius Black är på rymmen. När Harry undrar vad han har med Sirius Black att göra försäkrar ministern lugnande att det har Harry naturligtvis inte.

På Kitteln träffar han också sina vänner Ron och Hermione. Hermiones nya katt Krumben jagar Rons råtta Scabbers, vilket väcker irritation. Rons pappa Arthur Weasley berättar i förtroende för Harry att Sirius Black är en fara för honom. Sirius tjänar ännu Lord Voldemort och har rymt för att döda Harry.

På vägen till Hogwarts blir hela tåget stående när dementorerna ska söka igenom det i sin jakt på Sirius. När en dementor kommer in i deras kupé och börjar suga ut alla Harrys lyckliga minnen ingriper den nye läraren i försvar mot svartkonster, Remus Lupin och räddar honom.

På Hogwarts blir alla välkomnade av skolans rektor Dumbledore som presenterar Remus Lupin och meddelar att Rubeus Hagrid är den nye läraren i skötsel av magiska djur. Rektorn meddelar också att dementorerna är i närheten av skolan för att söka efter Sirius Black. Han varnar alla elever för att störa dementorerna eller väcka deras motvilja.

Vid terminens första lektion för den excentriska professor Trelawney ska eleverna lära sig spå i teblad. Ron får försöka spå i Harrys tekopp men hans tolkning av tebladen är ganska poänglös. När Trelawney själv får titta i tekoppen blir hon förskräckt - i botten kan hon se en spökhund som förebådar döden.

Hermione har skrivit upp sig på massor av ämnen. Ron förstår inte hur hon ska hinna lära sig när lektionerna krockar med varandra.

På Hagrids första lektion om magiska djur får eleverna lära känna hippogriffen Vingfåle. Harry närmar sig den försiktigt och får följa med på en flygtur. Draco Malfoys övermod straffar sig när Vingfåle ger honom en spark istället.

När nyheten kommer att Sirius Black har setts i närheten av Hogwarts får Harry något att tänka på. Vid Remus Lupins lektion i försvar mot svartkonst stiftar eleverna bekantskap med en boggart, en varelse som kan förvandla sig till det som betraktaren fruktar mest. Neville är rädd för professor Snape, Ron för spindlar, Parvati för ormar och Remus Lupin själv är rädd för månen.

Eftersom Harry inte har fått ett skriftligt tillstånd att besöka byn Hogsmeade får han stanna kvar på slottet när Ron och Hermione ger sig iväg. Istället har han ett intressant samtal med Remus Lupin som berättar för Harry om hans föräldrar.

På kvällen har porträttet vid ingången till Gryffindor rivits i bitar. När Den tjocka damen hittas igen berättar hon att det var Sirus Black och att han nu finns på skolan. Eleverna får sova i stora salen medan skolan genomsöks. Harry råkar höra när professor Snape påminner Dumbledore om den tvekan han känner inför Remus Lupin. Men Dumbledore vägrar att tro att någon av lärarna skulle ha släppt in Sirius Black.

Vid nästa lektion om försvar mot svartkonster dyker plötsligt professor Snape upp och berättar att Remus Lupin nu är oförmögen att arbeta. Han förvånar alla när lektionen handlar om varulvar. Han ger eleverna i hemläxa att skriva två sidor om varulven med särskild betoning på dess kännetecken.

Dagen efter spelar Gryffindor match i quidditch. När Harry flyger omkring på kvasten blir han anfallen av dementorerna innan han ramlar till marken och svimmar. Hans kvast flyger iväg och störtar i det piskande pilträdet som gör kaffeved av kvasten.

Harry har ett nytt samtal med Remus Lupin. Harry undrar varför dementorerna visar ett sådant särskilt intresse för honom och Remus tror att det beror på att Harry har upplevt så mycket hemskheter tidigare. Han lovar att lära Harry hur man försvarar sig mot dementorer. Detta dröjer dock flera månader men då får Harry lära sig att man kan bekämpa dementorer genom att tänka på ett lyckligt minne och uttala formeln Expecto Patronum. Övningen går väldigt bra och Remus anser att Harry kan mäta sig med sin far vad gäller trollkonst.

Harry vill följa med de andra till Hogsmeade. Rons bröder Fred och George ger honom en karta över slottet, Marodörkartan, som visar var alla befinner sig i slottet. Där finns också hemliga utgångar direkt till Hogsmeade. Harry prövar Enögda häxans tunnel som går direkt till Godisbaronens källare i Hogsmeade. Ron och Hermione står och tittar på Spökande stugan när Draco och hans kompisar dyker upp. Harry, klädd i osynlighetsmanteln, skrämmer bort dem.

Cornelius Fudge från Trolldomsministeriet besöker krogen Tre kvastar i Hogsmeade och med sin osynlighetsmantel svept omkring sig lyssnar Harry till ett samtal mellan honom, Rosmerta och Minerva McGonagall. McGonagall berättar att det var Sirius Black som en gång ledde Lord Voldemort till Harrys föräldrar James och Lily, när de dödades. Sirius Black dödade också Peter Pettigrew som försökte varna dem. Harry chockas när han får höra att Sirius Black faktiskt är hans gudfar.

När Rons råtta Scabbers försvinner skyller han på Hermiones katt. De besöker Hagrid som berättar Vingfåle ska avlivas, efter yrkande av Dracos pappa Lucius Malfoy.

En natt när Harry sitter uppe och tittar på sin magiska karta visar den att Peter Pettigrew går omkring i slottet, vilket måste vara fel eftersom han dödades för så många år sedan. Han smyger ut korridorerna för att hitta Pettigrew men upptäcks av professor Snape som beslagtar kartan. Professor Lupin dyker dock upp och räddar Harry. Han tar med sig honom till en lektionssal och berättar att kartan är farlig - om Sirius Black skulle få tag i kartan kunde han lätt kunna hitta Harry. Harry berättar i sin tur att han har sett Peter Pettigrew på kartan.

På nästa lektion för Sibylla Trelawney säger hon till Hermione att hon saknar den talang som krävs för att spå framtiden. Hermione blir arg över att få höra något sådant och lämnar lektionen i vredesmod. När Harry efter lektionen blir ensam med Trelawney faller hon plötsligt i trans och börjar med raspig röst börjar mässa Han återvänder i natt! Förrädaren, han vars hjärta ruttnar av mordlystnad, ska bli fri. Oskydligt blod ska spillas, och tjänaren återförenas med sin herre!

Den dag då Vingfåle ska avrättas beger sig Harry, Ron och Hermoine till Hagrids stuga. Hagrid bjuder på te men vill inte att de ska se på när Vingfåle avlivas. Han har hittat Scabbers och ger honom tillbaka till Ron. Plötsligt går en kruka sönder, och när Harry står vid fönstret är det någon därute som kastar sten på honom. Då kommer Cornelius Fudge, Dumbledore och en skarprättare (Walden Macnair) gående och de tre vännerna får smita ut bakvägen för att inte synas.

De gömmer sig bakom en hög med pumpor vid skogsbrynet och ser på när de tre gästerna släpps in i stugan. Hermione vänder sig om och tycker sig se något inne i skogen. Men de bryr sig inte om det utan springer tillbaka mot slottet. På sluttningen högt ovan Hagrids stuga ser de hur skarprättaren gör sin plikt.

Plötsligt blir Ron biten i fingret av Scabbers. Scabbers springer iväg och Ron springer efter. I närheten av det piskande pilträdet får han tag i råttan men just då dyker en svart hund upp, biter tag i Rons ben och drar iväg honom till ett hål under trädet. När Harry och Hermione försöker följa efter börjar trädets grenar slå efter dem. Till slut lyckas också de ta sig ned i hålet. Under trädet finns en jordkula där en underjordisk gång går vidare till Spökande stugan.

På golvet i stugan sitter Ron och den svarta hunden har förvandlat sig till den förrymde fången Sirius Black. Harry kastar sig över Sirius men då dyker Remus Lupin upp och hjälper Sirius upp. De är gamla vänner och omfamnar varandra. Hermione har räknat ut att Remus är en varulv, vilket han erkänner. Allt tyder därför på att det var han som släppte in Sirius Black i slottet.

Black förklarar att det inte alls var han som förrådde Harrys föräldrar utan Peter Pettigrew. Plötsligt dyker professor Snape upp för att föra Sirius Black till dementorerna. Detta stoppas dock av Harry genom en trollformel som får Snape att flyga baklänges och svimma.

Black har väntat 12 år på att hämnas och avslöjar att Peter Pettigrew är Rons råtta Scabbers. Scabbers förvandlas åter till Peter Pettigrew. Alla lämnar stugan och samlas utanför piskande pilträdet. Remus Lupin bevakar Peter Pettigrew men plötsligt kommer månen fram och han förvandlas till varulv. I det kaos som följer förvandlar sig Pettigrew tillbaka till en råtta och försvinner.

Hermione försöker tala lugnande till varulven men när plötsligt professor Snape dyker upp blir varulven rasande. När han är på väg att kasta sig över Snape dyker den stora svarta hunden upp igen. Han kastar sig över varulven och ett vilt slagsmål utbryter. Varulven är dock på väg att få vinna men genom att kasta sten lyckas Harry avleda dess uppmärksamhet. Varulven går till anfall mot Harry när det plötsligt hörs ett vargyl från skogen, och varulven springer iväg mot det håll ylandet kom från.

Den svarta hunden blir åter Sirius som springer iväg åt ett annat håll. Harry följer efter och hittar honom svårt skadad vid en tjärn inne i skogen. Sjön fryser till is - ett tecken på att dementorerna är på väg. De cirklar uppe i luften innan de går till anfall. Harry försöker mota bort dem med Expectro Patronom-formeln men misslyckas. Dementorerna suger nästan livet helt ur Sirius.

På andra sidan sjön dyker plötsligt en animagus upp. Dess kraftiga ljussken skrämmer iväg dementorerna och Black vaknar till liv igen. Utmattad faller Harry ihop.

Harry vaknar igen på Hogwarts sjukavdelning med Hermione sittande vid sängkanten. Han berättar att han såg sin pappa skrämma bort dementorerna. Hon berättar att dementorerna har fångat Black och att de ska ge honom en dödskyss när som helst. Rektor Dumbledore kommer in i sjukhussalen. Han tror på deras berättelse säger men att det kan bli svårt att övertyga andra att den är sann. Han fotrsätter istället att prata konstigt om tiden och hur farligt det kan vara att mixtra med den. Han säger till Hermione Ni får inte bli sedda och att de måste komma tillbaka före detta klockslag. Innan han går ger han rådet att om man är villrådig kan man följa sina egna spår tillbaka. Han förklarar också att om de lyckas kan mer än ett oskyldigt liv räddas.

Varken Ron eller Harry begriper vad Dumbledore pratade om. Hermione tar fram det smycke hon har om halsen. Smycket är en tidvändare och med den kan man resa tillbaka i tiden. Hon och Harry återvänder till klockan halv åtta tidigare på kvällen. På avstånd blir de två nu vittnen till det som hände tidigare samma kväll. Medan de tre går in i stugan och pratar med Hagrid gömmer sig Harry och Hermione utanför. När Cornelius Fudge kommer med skarprättaren kastar hon sten in i stugan för att de tre därinne ska se vem som kommer.

De tre vännerna går iväg upp mot slottet och Harry och Hermione lockar med sig Vingfåle in i skogen. De blir vittnen till hur händelserna vid pilträdet återupprepas. Från skogsbrynet ser de hur varulven är på väg att gå till anfall mot Harry och Hermione ger upp ett yl. Varulven kommer istället springande mot dem men de räddas av Vingfåle.

När dementorerna går till anfall mot Harry och Black vid den lilla tjärnen hoppas Harry få se sin far rädda dem med en magisk formel. När ingenting händer inser Harry att det var sig själv han såg tidigare på kvällen. Han springer fram mot dementorerna och driver bort dem med en kraftig Expecto Patronum-trollformel.

De återvänder till Hogwarts och befriar Black ur sitt fängelse. Innan han flyger iväg mot friheten på Vingfåle förklarar han att de man älskar alltid finns nära och att Hermione är världens smartaste unga häxa.

Terminen är snart slut. Remus Lupin packar ihop sina saker. Någon har avslöjat att han är varulv och han har sagt upp sig innan upprörda föräldrar protesterar för rektor Dumbledore. Harry tycker att allt var förgäves eftersom Peter Pettigrew lyckades komma undan. Men Remus påminner honom om att han har räddat en oskyldig, Sirius Black, från dementorerna. Han är glad över hur mycket Harry har lärt sig och lämnar tillbaka Marodörkartan.

Med posten får Harry ett paket med okänd avsändare. I paketet ligger en fjäder från vingfåle och en ny kvast för att användas i quidditch, en Åskvigg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]