Justitieministerium

Från Wikipedia

Justitieministerium är ett regeringsministerium (regeringsdepartement) som ansvarar lagstiftningsfrågor, rätts-, domar- och åklagarväsendet samt kriminalvård. I Sverige, Norge och Danmark ansvarar justitieministeriet även för polisväsendet, till skillnad från flertalet andra länder där dessa frågor sorterar under inrikesministeriet (USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Finland). I länder såsom Filippinerna, är också justitiedepartementet ansvarigt för invandringsfrågor.

Ministeriet leds vanligen av en justitieminister och bistås i detta av en tjänsteman som vanligtvis är politiskt tillsatt och i flera länder innehar titeln statssekreterare. I några länder sorterar ytterligare en minister under ministeriet, till exempel migrationsminister i Sverige. Justitieministern är ofta är en av de mer prestigefyllda ministerposterna i regeringen, i till exempel USA är posten sjua i successionsordningen för presidenten. I vissa anglo-saxiska länder kallas justitieministern för Attorney General (USA, Australien och Kanada), men i till exempel Storbritannien är den senare en hög juridisk ämbetsman och kronjurist.

Länder[redigera | redigera wikitext]

Land Ministerium Minister Säte
Australien Australien Attorney-General's Department Attorney General
Danmark Danmark Justitsministeriet Justitsminister
Filippinerna Filippinerna Department of Justice Justice Secretary
Finland Finland Justitieministeriet Justitieminister
Frankrike Frankrike Ministère de la Justice et des Libertés[1] Ministre de la Justice, Garde des sceaux[2] Hotel de Bourvallais
vid Place Vendôme
Italien Italien Ministero della Giustizia Ministro della Giustizia Palazzo Piacentini
Kanada Kanada Department of Justice Minister of Justice, Attorney General
Norge Norge Justis- og beredskapsdepartementet Justisminister
Portugal Portugal Ministério da Justiça Ministro da Justiça Terreiro do Paço
Storbritannien Storbritannien Ministry of Justice Secretary of State for Justice, Lord Chancellor[3] 102 Petty France
Sverige Sverige Justitiedepartementet Justitieminister[4] Rosenbad
Litauen Litauen Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija Justitieminister (teisingumo ministras)[5] Remigijus Šimašius
Tyskland Tyskland Bundesministerium der Justiz (BMJ) Bundesminister der Justiz[6] Mohrenstraße 37, Berlin
USA USA Department of Justice (DOJ) Attorney General Robert F. Kennedy
Department of Justice Building
  1. ^ I dagligt tal kallas ministeriet Ministère de la Justice eller La chancellerie som en referens till Chancelier de France som var en inflytelserik ämbetsmannapost med liknande arbetsuppgifter under Ancien régime.
  2. ^ Garde des sceaux är en hederstitel som ungefär betyder "sigillbevarare". Ursprungligen ansvarade Chancelier de France för franska kungen sigill, men 1551 tillsatte Frans I[förtydliga] en särskild "sigillbevarare" som sedan var en titel fram till Franska revolutionen (källa: Nordisk familjebok).
  3. ^ Formell titel Lord High Chancellor of Great Britain
  4. ^ Formell titel är Statsråd och chef för Justitiedepartementet
  5. ^ http://www.tm.lt
  6. ^ I dagligt tal Justizminister.