Köppäbävisan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Köppäbävisan
Singel av Bengt Pegefelt
B-sida"Popsnörerock"
Utgiven1980
FormatGrammofon
GenrePopulärmusik
SkivbolagMasmedia
LåtskrivareBengt Pegefelt
Singlar
Bengt Pegefelt
"Köppäbävisan"
(1980)

Köppäbävisan är en sång framförd av musikläraren Bengt Pegefelt. Melodin blev mycket populär och singeln från 1980[1] toppade den svenska singellistan under perioden 8 maj-5 juni 1981. Melodin låg även på Svensktoppen i tio veckor under perioden 5 april–14 juni 1981, i en tid då en melodi fick ligga max tio veckor på Svensktoppen [2].

Låten handlar om en person som tänker hoppa i Dalälven om han inte får en korv: "fån’t ja en körv så huppä ja i älva i Köppäbä", där "Köppäbä" kan avse orten Kopparberg. Då Kopparberg inte ligger längs med Dalälven är platsen för låten enligt upphovsmannen öppen för fri tolkning, Kopparberg "lät bra" på borlängemål, men det kan även avse Kopparbergs Län, det tidigare namnet på Dalarnas Län.[3] Möjlig plats för inspiration är närliggande Falun som historiskt refererats till som Kopparberget.

Texten är skriven på dalmål med tydlig dragning åt borlängemål, vilket förstärks av referenser till fotbollslaget IK Brage, "vallen", syftandes på Domnarvsvallen och "värke", syftandes på Domnarvets Jernverk. Inspirationen till refrängen kom av att låtskrivaren bevittnade en scen där en yngling med kraftig dialekt förklarade för sina föräldrar - som var på bilfärd - att han hade för avsikt att kasta sig i "älva", syftandes på Dalälven, som rinner igenom staden, om han inte skulle få en korv.

År 1981 spelade även det svenska dansbandet Curt Haagers in melodin på sitt album Santa Maria.[4]

Sången spelades 1981 även in på Smurfarnas bästa.[5]

Norska bandet 3 Busserulls släppte 1985 albumet "Piker, vin og 3 Busserulls" med låten Flikk-flakk i Flekkefjord med melodin från Köppäbävisan.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1981) Topplacering
Sverige Sverige 1[6]

Listföljd[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
In the Air Tonight av Phil Collins
Singeletta i Sverige
8 maj-5 juni 1981
Efterträdare:
Hubba Hubba Zoot Zoot av Caramba


Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]