Kagyü

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Traditionell bild av Marpa, Kagyü-traditionens grundare.

Kagyü är en av de fyra stora skolorna inom den tibetanska buddhismen och grundades på 1000-talet. Kagyü betonar särskilt vikten av yoga och tantriska texter i meditationen.

Kagyu (Tibetanska: བཀའ་བརྒྱུད; Wylie: bka' brgyud) betyder ordagrant "muntlig överföring", vilket syftar på överföringen av esoteriska doktriner från lärare till lärjunge. Skolan grundades av översättaren och lekmannen Marpa (1012-1097). Marpa var en av de stora översättarna, som grundlade traditionen av den nya översättningarna (Sarma) i Tibet. Sakya och Gelug-traditionerna var också delar av denna nya översättningstradition, i motsättning till Nyingma, den gamla traditionen.

Marpa reste tre gånger till Indien och samlade in olika buddhistiska texter. Han tog bland annat över de s.k. mahamudra-texterna från de indiska mästarna Tilopa (988-1069) och Naropa (1016-1100), varav den sistnämnde också var Marpas lärare. Marpa studerade också hos mästarna Atisha (980-1054), Maitripa och Kukuripa. Ett utmärkande drag för den tidiga Kagyü-traditionen var dess betoning av eremitlivet och meditation på öde platser, såsom grottor.

Marpas viktigaste elev var Milarepa, som är berömd för sin poesi. Milarepas viktigaste lärjungar var i sin tur Rechungpa och munken Gampopa. Gampopa slog ihop yogi-traditionen från de indiska mästarna med den klassiska buddhistiska munktraditionen. En mångfald av olika Kagyü-traditioner härstammar från Gampopa och hans elever.

Med tiden har en rad olika grenar utvecklats inom Kagyü-skolan, varav en av de viktigaste är Karma-Kagyü som grundades på 1100-talet. Den kom senare att åtnjuta officiellt stöd från den kinesiska Mingdynastin och blev även en betydelsefull rival till Gelug-skolan. En annan betydelsefull gren är Drukpa, till vilken majoriteten av Bhutans buddhister idag bekänner sig till.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ewald Stefan, Denzler Georg, red (1996). Religionslexikonet. Stockholm: Forum. Libris 7256559. ISBN 91-37-10913-8 (inb.) 
  • Waddell, L. Austine (1972) (på eng). Tibetan Buddhism: with its mystic cults, symbolism and mythology and in its relation to Indian Buddhsim. New York: Dover. Libris 4990128. ISBN 0-486-20130-9