Bhutan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Butan (kolväteförening).

Koordinater: 27°25′N 90°25′Ö / 27.417°N 90.417°Ö / 27.417; 90.417

Konungariket Bhutan
འབྲུག་རྒྱལ་ཁབ་
Brug Rgyal-khab
Flagga
Nationalsång: Druk tsendhen
Huvudstad
(och största stad)
Thimphu
Officiellt språk Dzongkha
Demonym bhutanes[1]
Statsskick Konstitutionell monarki
 -  Kung Jigme Khesar Namgyal Wangchuck
 -  Premiärminister Tshering Tobgay
Självständighet från Indien 
 -  Erkänd 8 augusti 1949 
Area
 -  Totalt 38 394 km² [2](137:e)
 -  Vatten (%) försumbart
Befolkning
 -  2015 års uppskattning 757 042 [3]
 -  Befolkningstäthet 19,72/km² 
BNP (PPP) 2003 års beräkning
 -  Totalt $645 milj. (164:e)
Valuta ngultrum (BTN)
Tidszon UTC+6
Topografi
 -  Högsta punkt Kula Kangri, 7 553 m ö.h.
Nationaldag 17 december
Nationalitetsmärke BTN
Landskod BT
Landsnummer 975

Bhutan (dzongkha: འབྲུག་ཡུལ་, tr Brug Yul, "Druk Yul"; nepali: भूटान, Bhutān), formellt Konungariket Bhutan,[1] är ett kungadöme i södra Asien som gränsar till Kina i norr och Indien i söder. Det inhemska namnet på landet är Druk Yul (uttalat dro y) vilket betyder "Drakens land"; landet kallas också Druk Tsendhen, "Åskdrakens land".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bhutans historia

En buddhistisk teokrati upprättades i Bhutan under tidigt 1600-tal. Under 1800-talet gjorde sig det brittiska inflytandet påmint, men det var inte förrän 1910 som britterna formellt upprättade ett protektorat över landet, med brittisk kontroll över utrikespolitiken. Den nuvarande monarkin upprättades 1907 och fanns kvar även under landets tid som brittiskt protektorat. 1947 övertog Indien kontrollen över landets utrikes- och försvarspolitik. Det har varit monarkins huvudsakliga policy att repatriera alla medlemmar av icke-bhutanesiska etniciteter från landet, vilket tvingat 100 000 etniska nepaleser och indier att fly landet.

Karta över Bhutan

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Bhutan är ett utpräglat bergigt land i östra delen av Himalaya, och därmed utan någon kust. De högsta bergen i Bhutan är Kula Kangri med 7 553 meter över havet och Gangkhar Puensum som är 7 570 meter över havet, det senare har dock ibland angetts ha lägre höjder. Enligt en bok baserad på en expedition 1986 är det 7 528 meter över havet. Södra delen av landet är inte lika höglänt, och där finns ett flertal bördiga och tätbefolkade dalgångar vid Brahmaputras tillflöden. Majoriteten av befolkningen bor på den centrala högplatån, där också landets största stad, tillika huvudstad, finns: Thimphu, med en folkmängd på 79 185[4] invånare (2005). Klimatet varierar från tropiskt längst i söder och tempererat inlandsklimat i centrum, till subarktiskt i norr.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Fram till år 2008 var landet en absolut monarki där kungen (Druk Gyalpo, "drakkung") hade rätt att fatta alla politiska beslut och fram till 1999 utsåg han också godtyckligt samtliga medlemmar i regeringen. Idag krävs det att regeringen har parlamentariskt förtroende. År 2008 antogs en ny författning där parlamentarisk demokrati, mänskliga rättigheter och maktdelning infördes. Bhutans förenade parti vann en jordskredsseger i det första parlamentsvalet i mars 2008.[5]

Kungen måste enligt lag abdikera vid 65 års ålder och kan även röstas bort av parlamentet om ett misstroendevotum samlar minst 2/3 majoritet i kammaren åtföljt av en folkomröstning.[6] Det gamla parlamentet (Tshogdu) byggde på ett enkammarsystem med 154 ledamöter varav 105 valdes i demokratiska val, 12 av religiösa inrättningar och 37 av kungen. Sedan 2008 har Bhutans parlament ett tvåkammarsystem.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Ekonomin i landet är en av världens minsta och minst utvecklade. Basnäringarna är jordbruk och skogsbruk och dessa två huvudnäringar livnär 70 % av befolkningen. Den utrikeshandel som förekommer är i första hand den som äger rum med Indien. Vattenkraftspotentialen i Bhutan är stor, men regeringen i Bhutan vill inte utveckla den för mycket eftersom man anser att landet är en idyll som man inte vill störa och därför är mineraltillgångarna outnyttjade och industrin är svagt utvecklad.

Försvar[redigera | redigera wikitext]

Bhutan anses stå under Indiens militära beskydd och indiska militära rådgivare utbildar landets armé. Fram till 2007 sa ett bilateralt vänskapsavtal att landet skulle "vägledas" av Indien i utrikespolitiska frågor.[7] Indiska separatister och insurgenter opererar från Bhutans territorium och bekämpas av Bhutans försvarsstyrkor.

Bhutans försvarsstyrkor består av armén (Royal Bhutan Army), den nationella milisen, polisen (Royal Bhutan Police), kungliga livgardet och den paramilitära skogvaktarkåren. Armén är en yrkesarmé med 7 000 soldater, medan milisen rekryteras genom allmän värnplikt för män. Milismännens tjänstgöring utgörs av tre månader per år under tre år. Bhutan har inget flygvapen.

Trashigang Dzong

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Bhutan är ett av de mest slutna samhällena i världen, och möjligheterna för utlänningar att besöka landet är begränsade till vissa utvalda områden och till ett högt pris. Större delen av befolkningen lever i små byar på landsbygden, och försörjer sig på jordbruk och uppfödning av jakar.

Nationalsporten i Bhutan är bågskytte och traditionella bågskyttetävlingar hålls i de flesta byar. Bhutans nationalfågel är korpen. Karakteristiskt för det bhutanska landskapet är också den speciella formen av fort. Nationalblomman är blå bergvallmo[8].

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Språk[redigera | redigera wikitext]

Olika tibetanska folk (sammanfattningsvis kallade bhutia eller ngalop) utgör en majoritet. De är traditionellt buddhister. I väst finns nepaleser, som är hinduer (lhotshampa). En annan folkgrupp är assamesiska sharchop. Den tibetanska formen av buddhism (lamaismen) är statsreligion och genomsyrar samhällslivet, men en försiktig sekularisering har inletts. Prästerna (lamorna) har betydande makt och de befästa klostren (dzong), som tidigare var administrativa centra, har fungerat som skolor och viktiga kulturcentra. Läskunnigheten är dock mycket låg (ca 20 %). [9]

Medan dzongkha är det officiella språket talas skilda dialekter i mera avlägsna bergsbyar.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Buddhismen är en viktig del av livet i Bhutan. Den officiella religionen är Drugpagrenen inom Kagyüskolan i den tibetanska buddhismen. Nyingmaskolan är också stark i Bhutan och sammanlagt tre fjärdedelar av befolkningen räknas som anhängare till den tibetanska buddhismen. Drugpa leds av laman Gyalwang Drugpa, vilken ses som ett led av inkarnationer som går tillbaka till Tsangpa Gyare på 1100-talet. Jigme Pema Wangchen (född 1963) är den tolfte Gyalwang Drugpa.

En fjärdedel av befolkningen är hinduer.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Bhutan är sedan 1992 indelat i 20 distrikt (dzongkha: ཇོང་ཁག).

Kända bhutaneser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] (PDF) Utrikes namnbok: Svenska myndigheter, organisationer, titlar, EU-organ och länder på engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska (9., rev. uppl.). Utrikesdepartementet, Regeringskansliet. 2013. Sid. 68. http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/41146 
  2. ^ ”Country:Bhutan” (på engelska). The World Factbook. CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bt.html. Läst 2 november 2014. 
  3. ^ National Statistics Bureau, Bhutan; Population Projections of Bhutan 2005-2030 (pdf-fil) Läst 7 januari 2015.
  4. ^ National Statistics Bureau, Bhutan; Results of Population and Housing Census of Bhutan 2005 (pdf-fil)
  5. ^ http://www.dagen.se/dagen/TTNews.aspx?ID=2227&newsType=Utrikes
  6. ^ ”The Constitution of the Kingdom of Bhutan” (PDF). Government of Bhutan. 2008-07-18. http://www.constitution.bt/TsaThrim%20Eng%20(A5).pdf. Läst 2 mars 2011. 
  7. ^ Amrit Baruah (2007-03-07). ”Bhutan no longer to be guided by India on foreign affairs”. AFPA News online. The Hindu. http://www.apfanews.com/stories/bhutan-no-longer-to-be-guided-by-india-on-foreign-affairs-reproduction/. Läst 16 mars 2011. 
  8. ^ ”National Symbols of Bhutan”. Windhorse Tours. http://www.windhorsetours.com/countrypages/bhutan_symbols.php. 
  9. ^ Alla Världens Länder 2000 Bonnier Lexikon

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]