Kailash

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Kailash (olika betydelser).
Kailash
Berg
Kailash, sydsidan
Kailash, sydsidan
Bergskedja Himalaya
Läge Tibet
 - höjdläge 6 638 m ö.h.
 - primärfaktor 1 319 m 
Geonames 1280882
Koordinater 31°04′00″N 81°18′45″Ö / 31.06667°N 81.31250°Ö / 31.06667; 81.31250

Kailash är ett berg i bergskedjan Gangdise beläget i Ngari-prefekturen i Tibet. Berget är heligt för de fyra asiatiska religionerna buddhism, hinduism, bon och jainism. Det var här guden Shiva nedsteg till jorden. Berget ligger tre mil norr om den heliga sjön Manasarovar. De fyra floderna Ganges, Brahmaputra, Sutlej och Indus har sina källor runt berget. En del tror att Kailash är berget Meru varifrån arierna kommit. I Sultejdalen nära Kailash låg silverpalatset med Bun-po-religionens heliga kungarike. Detta förstördes av de nykonverterade buddhisterna i Lhasa som innan dess hade skonat detta land i sina erövringar.

På grund av bergets stora religiösa betydelse är det ännu inte bestiget av bergsklättrare. Flera försök har dock gjorts. 1926 planerade Hugh Ruttledge att bestiga berget från norrsidan. Dock ansåg han att den sidan var alltför svår att bestiga. Istället planerade han att bestiga den nordöstra sidan, men han fick ont om tid och planerna lades på hyllan.

Herbert Tichy var i området 1936, för att bestiga Gurla Mandhata. Han frågade då en buddhist om berget ännu var bestiget. Svaret han fick då var "Endast en man helt fri från synd kan bestiga Kailash. Och han skulle inte behöva klättra uppför branta klippor och isiga berg, utan han skulle bara förvandla sig till en fågel och flyga till toppen".

2001 gav Kina dispens till en grupp spanska klättrare. Dock möttes det av mycket hård kritik från religiösa ledare av de religioner som anser berget som heligt. Kina drog därför in tillståndet. Den italienska bergsklättraren Reinhold Messner ska i samband med händelserna sagt: "Om ni utmanar berget, så utmanar ni de troende människornas själar. Jag skulle föreslå att ni bestiger ett berg som är en större utmaning för er. Kailash är inte speciellt högt eller speciellt svårt att bestiga".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Buckley, Michael; Strauss Robert, Taylor Chris (1995) (på engelska). Tibet: travel survival kit (3Rev.ed /revised by C. Taylor). Lonely Planet. Libris 6166443. ISBN 0-86442-289-X (pbk)