Kairodeklarationen om de mänskliga rättigheterna i islam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kairodeklarationen om de mänskliga rättigheterna i Islam är en deklaration som 57 medlemsstater i OIC Islamiska konferensorganisationen antog i Kairo 1990 och som förmedlar en muslimsk syn på mänskliga rättigheter och slår fast sharia som deras enda grund.[1] Flera muslimska länder ansåg att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna inte tog hänsyn till kulturella och religiösa förhållanden. Exempelvis har Saudiarabien, som ratificierat ett flertal FN-deklarationer med förbehållet att landet endast anser sig bundet av åtagandena i konventionerna i den mån de inte strider mot landets religiösa lagstiftning sharia enligt Koranen. Konflikter mellan islam och de mänskliga rättigheterna finns när det gäller kvinnans ställning, religionsfriheten och yttrandefrihet, områden där Kairodeklarationen skiljer sig från den av FN antagna motsvarigheten. Enligt Kairodeklarationen är det i praktiken förbjudet att konvertera från Islam. Vidare får yttrandefriheten inte användas mot religionen. I artikel 22 A i Kairodeklarationen sägs att ”var och en har rätt att uttrycka sin åsikt fritt på ett sådant sätt som inte skulle strida mot principerna i sharia.[2] Under 2015 har FN:s råd för mänskliga rättigheter genomdrivit kravet att jämställa kritik av religioner med diskriminering av människor.[3][4][5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kairodeklarationen
  2. ^ Lundberg, Johan: Ljusets Fiender, Timbro förlag 2013
  3. ^ Torbjörn Elensky i DN 2008-12-09: Individer måste gå före
  4. ^ ”http://www.religlaw.org/interdocs/docs/cairohrislam”. http://www.religlaw.org/interdocs/docs/cairohrislam. Läst 2015-09-20. 
  5. ^ ”Individer måste gå före - DN.SE”. http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/individer-maste-ga-fore/. Läst 2015-09-20.