Kakadu nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Kakadu nationalpark
Aboriginsk konst i Kakadu nationalpark
Aboriginsk konst i Kakadu nationalpark
Geografiskt läge
Koordinater 12°50′0″S 132°50′0″Ö / 12.83333°S 132.83333°Ö / -12.83333; 132.83333
Plats Northern Territory
Land  Australien
Region* Asien-Stilla havet
Data
Typ Kultur- och naturarv
Kriterier iv, vi, vii, ix, x
Referens 147
Historik
Världsarv sedan 1981  (5:e mötet)
Utvidgat 1987, 1992
Kakadu nationalpark på kartan över Australien
Red pog.svg
Kakadu nationalpark
Kakadu nationalpark på kartan över Australien.
* Enligt Unescos indelning.

Kakadu nationalpark ligger i Arnhem Land, Northern Territory, Australien, ca 171 km öster om Darwin. Nationalparken, som har en areal på 19804 km², grundades 1981 och blev då även upptagen på Unescos världsarvslista.

Namnet Kakadu kommer ifrån namnet på ett aboriginskt flodslättsspråk, vilket talades i norra delen av parken i början på 1900-talet. Språket Gagudju finns inte längre som vardagsspråk men ättlingar till folk som talat språket finns fortfarande i Kakadu.

Årstider[redigera | redigera wikitext]

Jim Jim-fallen efter regn i nationalparken

Parken har två årstider, 'våt' och 'torr'. I den våta årstiden (oktober till april) är flera besöksmål omöjliga att nå så den torra årstiden (maj till september) är den tid då parken har flest besökare. Lokala Bininj/Mungguy-aboriginer anser det finnas sex årstider i Kakadu-regionen:

  • Gunumeleng - mitten av oktober till december, årstid med förmonsuna stormar med varmt vatten och åskväder som drar in på kvällarna.
  • Gudjewg - från januari till mars, årstid med monsuner med åskväder, massivt regnfall och översvämningar, hettan och fuktigheten genererar en explosion av grönska och djurliv.
  • Banggerreng - april, årstid då flodvattnet drar sig tillbaka, hårda stormar
  • Yegge - från maj till mitten av juni, relativt svalt med låg fuktighet, historikst är detta den tid då aboriginerna börjar bränna skogar för att rensa landet och förbättra miljön för gräsätande djur.
  • Wurrgeng - från mitten av juni till mitten av augusti, säsong med svalt väder och låg fuktighet, de flesta åar slutar flöda och flodslätterna torkar ut
  • Gurrung - från mitten av augusti till mitten av oktober, varm och torr väderlek då till och med billabongerna torkar.

Naturen och kulturen[redigera | redigera wikitext]

Besöksmålen inkluderar möjligheten att lära sig om folket, geologin, växter och djur vilket gör Kakadu till en unik och ovärderlig resurs, inte bara för australier utan för hela mänskligheten.

Besökscentret Bowali är rikt på information om Kakadu och Warradjan Aboriginska Kulturcenter presenterar lokalbefolkningens kultur på ett utmärkt sätt, men det är våtmarkerna som ger besökaren den största visuella njutningen. Sötvatten- och saltvattenskrokodilerna sover på bankerna vid Alligatorfloden eller vid det stora antalet billabongerna större delen av dagen, men kan också ses flyta eller simma i vattnet. Fågellivet sträcker sig från den ståtliga Jabiru till den lustiga Jesusfågeln Jacana när den hoppar från lilja till lilja.

När skymningen faller på vid billabongens gula vattnet (Ngurrungurrudjba), cirklar hundratals hägrar omkring, landar och lyfter från halvdränkta träd. Fiskgjusar sitter på termitstackar eller svävar högt, letande efter byten under det stilla vattnet. Billabongerna i Kakadu nationalpark är allt annat än "stagnerade vattenpölar".

Aboriginmålningar kan studeras i överhängen i Nourlangieområdet och det finns vattenfall och dykbassänger i olika delar av parken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]