Kalasbyxor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tjockare, stickade strumpbyxor – så kallade kalasbyxor.

Kalasbyxor är detsamma som tjockare strumpbyxor – alltså inte tunna nylonstrumpor, utan oftast kulörta, stickade barnstrumpbyxor. Det är ett idiom i svenska språket som uppstod möjligen under 1960-talet men hörs alltmer sällan. Förklaringen till ordet är att kvinnorna smidigt kunde avlägsna de tjocka och värmande strumpbyxorna när de kom till ett "kalas", och lika lätt ta på dem igen när de skulle gå hem.

Strumpbyxutvecklingen under 1950-talet kom även barnen till godo. De kunde nu slippa strumpor med livstycke och liknande anordningar.

Det finns två teorier[källa behövs] om begreppet kalasbyxor:

  1. De blå, röda eller bruna strumpbyxorna var så fina att de främst användes vid kalas, därav namnet kalasbyxor.
  2. Man tror att ordet har uppfunnits av någon importör, grossist eller detaljist som läst fel på den engelska varubeskrivningen panty hose, termen för strumpbyxor i amerikansk engelska, och missuppfattat det som party hose (en skillnad på endast en bokstav). Det har gett det lätt bisarra ordet "kalasbyxor", vilket använts i marknadsföringen och sedermera blivit etablerad svenska.

Under det tidiga 1960-talet förekom begreppet som beteckning på ålderdomliga, vida silkes- eller nylonunderbyxor för damer, med knälånga ben och gärna med broderier. Det är samtidigt en synonym för fina byxor eller finbyxor.

Se även[redigera | redigera wikitext]