Kaliforniskt sjölejon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kaliforniskt sjölejon
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Sealions 300.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
(orankad)Sälar
FamiljÖronsälar
Otariidae
SläkteZalophus
ArtKaliforniskt sjölejon
Z. californianus
Vetenskapligt namn
§ Zalophus californianus
AuktorLesson, 1828
Utbredning
Zalophus californianus distribution.png
Levnadsområde (på kartan visas även utbredningsområdet för Galapagossjölejon i röd)
Hitta fler artiklar om djur med

Det kaliforniska sjölejonet (Zalophus californianus) är ett rovdjur som tillhör familjen öronsälar. Den lever längs kusterna i nordöstra Stilla havet.

Tidigare räknades det utdöda japanska sjölejonet och Galapagossjölejonet som underarter till kaliforniskt sjölejon men de godkänns numera som självständiga arter.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Denna art är smalare än andra sjölejon och har spetsigt huvud, dessutom saknar hannar till skillnad från andra sjölejon man. Hannen är vanligtvis 220 centimeter lång och 280 kilogram tung. En hona väger 90 kilogram och är 180 centimeter lång. Bägge kön har en mörkbrun päls som ser svart ut när den är blöt. Ungdjur är ljusbrun.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Kaliforniskt sjölejon förekommer vid kustlinjerna av Kalifornien och norra Mexiko. Stora kolonier av dessa djur finns på öar i samma område, till exempel på Channel Islands. Utanför parningstiden vandrar många djur upp till Kanadas kustlinje.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Kaliforniska sjölejon föredrar kuster med sandbotten och går sällan långt in i land. De dyker till 40 meters djup och fångar fiskar respektive bläckfiskar. Ofta jagar de i grupp. Vid parningstiden är hannarna de första som kommer till kolonien. När honorna kommer slåss hannarna för en bra plats. Unga och svaga hannar trängs till koloniens rand. Oftast är det ganska tätt i en koloni. Ofta har en individ bara 1 kvadratmeter plats. En hanne har i genomsnitt 16 honor.

Honorna föder kort efter ankomsten ett ungdjur och parar sig ungefär efter en vecka på nytt. Ungarna vårdas de första dagarna intensivt och efter två veckor bildar de små grupper som leker med varandra.

Sjölejon och människan[redigera | redigera wikitext]

Sjölejon i djurparker och cirkus är huvudsakligen individer av denna art. De är lätta att tämja och de är inte lika aggressiva som andra sjölejon. Tidigare jagades de för sin hud och tran. Vid slutet av 1800-talet var denna art nästan utdöd.

Vid Kaliforniens kuster fanns i början av 1900-talet mycket få sjölejon. På Channel Islands hittade man 1908 bara ett enda sjölejon. Fram till idag har beståndet ökat till cirka 75 000 individer vid amerikanska kuster och cirka 85 000 individer vid mexikanska kuster.

Sjölejon[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Zalophus californianusIUCN:s rödlista, auktor: Seal Specialist Group (1996), version 12 maj 2006.