Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr
GenreAnimerad film
RegissörJan Gissberg
ManusThomas Funck
SkådespelareThomas Funck
Thorsten Flinck
Peter Dalle
Claes Månsson
OriginalmusikThomas Funck
ProduktionsbolagCinemation
Svenska Filminstitutet
Sandrews
TV3 Sverige
DistributionSandrews
Premiär14 december 1991
Speltid83 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr är en svensk animerad film från 1991 regisserad av Jan Gissberg och med manus och musik av Thomas Funck, som också gör de flesta rösterna. Kalle Stropp och Grodan Boll och deras vänner var vid filmens premiär redan kända figurer från radio, teaterscen, tecknade serier, spelfilm och en animerad kortfilm.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En dag uppfattar Grodan Boll och hans vänner en nödsignal och beger sig ut för att undersöka varifrån den kommer. De hamnar i Kottlandet som befolkas av levande tallkottar, vars existens hotas av att företaget Tonto-Turbo planerar att göra ett lyxhotell där Kottelandets skog nu ligger. När den nyfikna kotteflickan Kottegrön råkar följa med i Tonto-Turbos helikopter beger sig Grodan och de andra iväg för att rädda henne och hela Kottelandet - ett uppdrag som tar dem via Gripsholms slott till Stockholms stadshus och självaste Nobelbanketten.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade föregåtts av en 30 minuter lång kortfilm, Kalle Stropp och Grodan Boll räddar Hönan, som hade gått upp på biograferna 1987.

1992 blev Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr ett av bidragen på Berlinfestivalen, och samma år fick den hederspris på Cannesfestivalen. Regissören Gissberg tilldelades dessutom en Guldbagge för sin "gladlynta tolkning av Thomas Funcks sagovärld i Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr".

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen tillkännagavs i oktober 1990 av Kalle Stropp och Grodan Bolls VD Thomas Funck med en beräknad budget på runt 100 miljoner kronor. Eva Dorm uppgavs då ha anlitats för att skriva manus och att Cinemation skulle producera filmen. Enligt ett pressmeddelande från hösten 1990 skulle filmen haft premiär 1990. men premiären kom att skjutas upp, initialt till 1990, då filmen har blivit dyrare än man tidigare trott, samt att man bytt produktionsbolag till Sandrews. Under våren 1990 framkom att premiären skjutits upp ytterligare en gång till december 1990. Utöver detta publicerades även en kort beskrivning av handlingen, filmens titel och en kort filmsekvens som ett smakprov på filmens kommande animation. Uppgifter om filmens regissör Maria Färdal, de nya manusförfattarna Gunnar Andersson och Kerstin Hellgren, samt producenten Jan Gissberg har publicerats av produktionsbolaget Svenska Filminstitutet på den officiella hemsidan. Inspelningen påbörjades under våren 1990. och arbetet med filmens animation inleddes under våren 1990 i Sverige.

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]