Kameleonter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Kameleont” leder hit. För andra betydelser, se Kameleont (olika betydelser).
Kameleonter
Chamaeleo calyptratus.jpg
Chamaeleo calyptratus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningÖdlor
Lacertilia
FamiljKameleonter
Chamaeleonidae
Vetenskapligt namn
§ Chamaeleonidae
AuktorWerner, 1902
Utbredning
Cameleonidae Repartition Map.png
Hitta fler artiklar om djur med

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Kameleonter har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg. Huvudet är pyramidformigt och kantigt med en knappt synlig hals. De smala och delvis trinda benen är försedda med fem tår. Tårna är undertill klädda med en kornig hud och bildar ett slags griporgan. På framfötterna är de tre inre och de två yttre sammanvuxna, liksom de tre yttre och de två inre tårna på bakfötterna. Stjärten är trind och stark, avsmalnande mot spetsen och kan hoprullas snäckformigt. Huden saknar fjäll, men är i stället försedd med små, korniga upphöjningar, mellan vilka ibland det finns små plåtar och släta fält.

Ögonen omsluts kapselformigt av starka ögonlock, som bara lämnar en liten, rund öppning för pupillen. Båda ögonen är fullständigt oberoende av varandra i sina rörelser och kan riktas åt två olika håll samtidigt. Denna egenskap gör det möjligt för kameleonten att, utan att röra sig, betrakta hela sin omgivning och enkelt upptäcka sitt byte. Tungan ligger i vilande tillstånd sammandragen i svalget, men kan sträckas ut till 1–1,5 gånger kroppslängden.

Kameleonterna är kända för sina färgförändringar. Färgbyten sker med hjälp av optiska hudceller som ligger i olika skikt på varandra. Varje skikt skapar en annan färg.

De äter insekter, men stora arter kan också äta både fåglar och mindre däggdjur. Kameleonter lever 2–3 år i fångenskap beroende på vilken art det är, en del kommer upp i 8–10 år.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

De lever i Gamla världen och huvudsakligen i Afrika. Det finns 203[1] beskrivna kameleontarter (2016) och ett stort antal tillhör släktet Chamaeleo. Nästan hälften av dessa arter finns på Madagaskar.

Underfamiljer och släkten[redigera | redigera wikitext]

En ung Yemenkameleonthona (Chamaeleo calyptratus).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Reptile Database - Chamaeleonidae - Website
  2. ^ ITIS, ITIS Standard Report Page: Chamaeleonidae

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]