Kanadas nationalparker

Från Wikipedia
Banff nationalpark

Kanadas nationalparker omfattar ett system av mer än 40 skyddade områden, både till lands och till havs.

Det nationella målet med nationalparkssystemet är att skydda och bevara alla landets olika miljöer. Regeringsorganet Parks Canada har tagit fram en plan där 39 regioner man anser skyddsvärda omnämns och vars intressen man säger sig representera. 2005 kungjorde man att 60% av målet var uppfyllt. Nationalparkssystemet främsta mål är att skydda nationalparkernas ekosystem. I andra hand vill man ge allmänheten möjlighet att utforska och lära sig av Kanadas stora naturområden.

Nationalparkssystemet består förutom av nationalparkerna av så kallade National Park Reserves, dvs områden man eftersträvar att omvandla till nationalparker, men där ägandetvister med mera fortfarande återstår att lösa.

De två marina nationalparkerna, National Marine Conservation Areas (NMCAs), utgör ett relativt nytt tillskott till nationalparkssystemet och bygger på delvis andra förutsättningar än de skyddade områdena på land. Här är avsikten först och främst att säkerställa en ekologisk stabilitet i den marina miljön, även om delar av dessa områden ofta också omfattas av naturskydd. Kanadas två NMCAs finns i Ontario och Québec.

Den minsta kanadensiska nationalparken är Saint Lawrence Islands nationalpark (mindre än 9 km²), den största är Wood Buffalo nationalpark (omkring 45 000 km²).

Historia[redigera | redigera wikitext]

1885 Banff nationalpark, ursprungligen Rocky Mountain National Park, blev Kanadas första nationalpark.
1911 Dominion Parks Branch, världens första nationalparkstillsynsmyndighet.
1930 Kanadas parlament godkänner den första National Parks Act.
1930 En överenskommelse om överförande av resurser undertecknas.
1979 Naturparkernas status omvärderas så att deras ekologiska integritet premieras framför deras roll som rekreationsområden.
1984 Den första nationalparken som var produkten av ett överlåtelseavtal
1988 Nationalparkslagen revideras, principen om nationalparkssystemets ekologiska integritet formaliseras.
1989 Världsnaturfonden och Canadian Parks and Wilderness (Kanadas naturskyddsförening) lanserar en kampanj, Endangered Spaces campaign, för att tillskynda förverkligandet av nationalparkssystemet. Målet är att skapa nationalparker och naturskyddsområden som motsvarar landets omkring 350 olika naturliga miljöer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]