Världsnaturfonden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
WWFbalaobrasilia22032007.jpg
"World Wildlife Foundation Panda" utanför Ulriksdals slott

Världsnaturfonden WWF är en partipolitiskt obunden ideell organisation. Internationellt sett är den en av de största privata miljö- och naturvårdsorganisationerna.

WWFs mission[redigera | redigera wikitext]

WWF vill arbeta för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att:

  • bevara världens biologiska mångfald
  • verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt
  • minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Organisationens grundande[redigera | redigera wikitext]

Organisationen grundades den 11 september 1961 i Schweiz som World Wildlife Fund av en sammanslutning av privatpersoner - däribland miljövänner, vetenskapsmän och företagare. Steg för steg bildades ett nätverk nationella organisationer och i dag finns projektkontor med varierande grad av självständighet över hela världen med projekt i mer än 100 länder. Verksamheten finansieras till största delen med gåvor från allmänheten. I dag har WWF omkring 5 miljoner bidragsgivare över hela världen. Det centrala kontoret ligger fortfarande i Schweiz.

På grund av det utökade aktivitetsområdet ändrades 1986 namnet till World Wide Fund for Nature. I USA och Kanada används det gamla namnet, därför heter det nu bara WWF vid internationell kontakt.

WWF:s symbol[redigera | redigera wikitext]

Symbolen för WWF är en stiliserad panda som först skissades av Gerald Watterson och sedan färdigställdes av Peter Scott.[1]

Världsnaturfonden WWF i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige grundades Stiftelsen Världsnaturfonden WWF år 1971 som i dag (2012) har sitt säte i Ulriksdals slott i Solna. Syftet var att dels bidra till finansiering av den internationella verksamheten och att dels anslå medel till svensk forskning, utbildning och praktisk naturvårdsverksamhet.

I dag bedriver WWF naturvårdsverksamhet till stor del i egen regi där huvuduppgiften är att skydda den biologiska mångfalden och främja naturresursernas uthålliga nyttjande, både i Sverige och globalt.

Verksamheten är organiserad i tre program: Landmiljö, Vattenmiljö och Ekologiska fotavtryck där även klimatfrågan ingår.

Generalsekreterare (sedan år 2010 Håkan Wirtén) ansvarar för kansliets verksamhet och det löpande arbetet.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”WWF - Om WWF (officiell hemsida)”. http://www.wwf.se/om-wwf/historik/1122850-ww-fs-historia. Läst 30 september 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]