Hoppa till innehållet

Kapitel

Från Wikipedia

Kapitel är en del av en skriven text av relativ storlek, såsom en bok, som i sin tur består av flera sidor. Kapitel kan numreras om de behandlar till exempel lagar eller avdelningar i Bibeln, eller så kan de ges namn.

Författare namnger ibland sina kapitel lite excentriskt (se även metafiktion):

Många långa böcker har inte kapitel över huvud taget. Facklitteratur som används som referenslitteratur har däremot nästan alltid kapitel för att underlätta navigering. I dessa verk delas kapitel ofta upp i underkapitel.[1][2][3] (Underkapitel kan ibland även kallas sektioner eller avsnitt.) Kapitlen listas nästan alltid i en innehållsförteckning.

Romaner använder ibland, men långtifrån alltid, innehållsförteckningar där kapitlen listas.

I antika civilisationer användes böcker ofta i form av papyrusrullar, som innehöll lika mycket text som ett typiskt kapitel i en modern bok. Detta är anledningen till att kapitel från så gamla verk ofta refereras till som "Bok 1", "Bok 2", och så vidare.

Andra betydelser[redigera | redigera wikitext]

Spår på dvd-skivor, främst filmer, kallas också ibland för kapitel.

Det engelska ordet för 'kapitel' (chapter) används på engelskan även i betydelsen 'gren' eller 'avdelning' (av något).[4] Den betydelsen finns också i det svenska ordet domkapitel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]