Kardinalräka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kardinalräka
Caridina-dennerli.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Kräftdjur
Crustacea
Klass Storkräftor
Malacostraca
Ordning Tiofotade kräftdjur
Decapoda
Underordning Pleocyemata
Infraordning Egentliga räkor
Caridea
Familj Atyidae
Släkte Caridina
Art C. dennerli
Vetenskapligt namn
§ Caridina dennerli
Hitta fler artiklar om djur med
Akvarieräka
Utbredning Indonesien
Längd 2-2,5 cm
Vattentyp Sötvatten
Vattentemperatur 27 °C
pH 7,5-8,3
gH 5
KH 5-6
Svårighetsgrad Svår
Hitta fler artiklar om akvariedjur med

Kardinalräka (Caridina dennerli) är en liten räka från Indonesien som blir cirka 2 till 2.5 centimeter lång. Den har fått sitt namn från den tyska firman Dennerle, som finansierade den expedition där arten upptäcktes. Kardinaler är relativt skygga och de trivs bäst om det finns gott om gömställen. Det är en social räka, och vill gärna vara många.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Kardinalräkan fortplantar sig helt i sötvatten. Romkornen är stora i relation till räkan. På grund av räkans kraftiga färg samt att de är skygga kan det vara svårt att se rommen. Enklast är att försöka se om honan fläktar med bakbenen – då brukar det vara rom. Nykläckta yngel är små i relation till Neocaridina-arter. Ynglen är, liksom de vuxna, skygga och mycket duktiga på att gömma sig. Yngel klarar sig på samma foder som de vuxna.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Kardinalräkorna tros vara detritusätare i naturen. Detta innebär att de går och plockar smått foder hela tiden. Kardinaler ger ett kräsnare intryck än de flesta Neocaridina-arter. De flockas inte kring fodertabletter. De verkar tycka bäst om verkligt smått foder som lägger sig över hela botten. Vid matning kastar de sig inte över fodret, utan kommer sakta fram och äter. Störs de när de äter kan de mycket väl direkt backa in i en skyddande grotta.

Könsbestämning[redigera | redigera wikitext]

Honan blir större än hannen, och har som fullvuxen djupare ryggsköld. Är räkorna inte fullvuxna är det svårt att könsbestämma dem.

Naturlig miljö[redigera | redigera wikitext]

I naturen hittas den bland stenar och klippor, från grunt vatten ned till 10 meters djup.

Kardinalräkan är endemisk för Matanosjön. Matanosjön är ultraoligotrofisk, vilket innebär att den är extremt näringsfattig och innehåller mycket litet organiskt material. Sikten under vatten har uppskattats till drygt 20 meter. Temperaturen i Matanosjön varierar mellan 27 och 31 grader °C. pH ligger på 7,4 och ledningsförmågan på 224 µS/cm (mikroSiemens per cm).

Referenser[redigera | redigera wikitext]