Katarina brandstation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utryckning från Katarina brandstation i februari 1949.

Katarina brandstation ligger på Tjärhovsgatan 9–11 på Södermalm i Stockholm och är Storstockholms brandförsvars äldsta anläggning och världens äldsta i bruk varande brandstation.[1] Katarina brandstation är en av fyra stationer i Stockholms innerstad, de andra tre är Kungsholmens brandstation, Johannes brandstation och Östermalms brandstation. Vaktdistriktet sträcker sig från Gamla Stan i norr till Globen och Björkhagen i söder och från Hornstull i väster till Nacka kommun i öster.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Stationen ligger i byggnaden Sifvertska kasernen från 1783 och invigdes den 1 juli 1876, då en av Stockholms två huvudstationer. Den andra var Johannes brandstation (invigd 1878) på Norrmalm. Dessutom fanns fem understationer eller vaktstationer, som låg på Södermalm (Maria brand- och polisstation), på Östermalm (Östermalms brandstation), på Kungsholmen (Kungsholmens brandstation), på Djurgården (Djurgårdens brandstation) och i Gamla stan (Rådstugans brandstation) i Bondeska palatset.[2] Katarina brandstation hade ursprungligen plats för 9 hästar, men dessa ersattes av bilar 1914. Dagens brandbilar är märkta med siffror i serien 130–139.

Brandmännen på Katarina brandstation är specialutbildade i RITS (RäddningsInsatser Till Sjöss) vilket innefattar livräddning, brandsläckning och miljöräddning till sjöss. Inne i brandstationen finns ett mindre museum som är öppet vissa tider. Museet öppnades 1992 drivs av den ideella föreningen ”Röda Hanen”. Delar av TV-serien NileCity 105,6 spelades in här.

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brandkårens museum vid Katarina brandstation.
  2. ^ Dahlgren (1897), del 2, s. 419 och plansch 23

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]