NileCity 105,6

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
NileCity 105,6
Katarina Brandstation Tjärhovsgatan Stockholm 2005-06-13.jpg
Katarina brandstation
Genre Komedi
Skapad av Killinggänget
Medverkande Henrik Schyffert
Johan Rheborg
Robert Gustafsson
Jonas Inde
Andres Lokko
Musik "Dream Come True" – Brand New Heavies
Antal avsnitt 6
Längd (per avsnitt) Cirka 30 min
Antal säsonger 1
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television AB
Producent Ingrid Dahlberg, Tommy Bennwik[1]
Sändning
Originalkanal SVT 1
Originalvisning 1995
Bildformat 4:3
Externa länkar
IMDb

NileCity 105,6 är en svensk TV-serie i sex, cirka 30 minuter långa avsnitt med manus och medverkan av Killinggänget. Den regisserades av Walter Söderlund och producerades av Tommy Bennwik. Serien hade premiär på SVT1 den 18 januari 1995.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om Percy Nilegård (spelad av Johan Rheborg) som försöker driva en radiokanal (med samma namn som TV-seriens titel) i två rum på Katarina brandstation, uthyrda av brandchefen Greger Hawkwind (Robert Gustafsson). I studion har radioprataren Glenn Killing (Henrik Schyffert) många spännande gäster. I serien får man också följa de barbröstade brandmännen som jobbar för Greger (Pontus Gårdinger, Karl Dyall, Per Graffman, Ivan Öhlin, Peter Gröning och Håkan Larsson – Graffman är berättarröst i TV-serien[1]). Dessutom innehåller den många småklipp och parodier på kända musiker. Förutom Killing har radiokanalen många andra medarbetare, till exempel "Farbror Barbro" och "Weiron i ottan".

Alla sex avsnitten i serien heter "Vuxna män gör saker tillsammans". I inledningen där varje avsnitts specielle brandman presenteras spelas "Up Where We Belong" med Joe Cocker och Jennifer Warnes. Vinjetten är, som i I manegen med Glenn Killing, "Dream Come True" med Brand New Heavies, men i programmen presenterar Weiron den som "Whipped Cream med Ulf Dageby".

Rollfigurer (urval)[redigera | redigera wikitext]

 • Percy Nilegård, ägare och grundare till Radiostationen. Percy är en väldigt tydlig, på gränsen till manisk kapitalist med ett väldigt tydligt underbett, han har en väldigt nedlåtande ton mot andra människor och brukar roa sig med att kalla personer han möter för "Vanliga människa". Han verkar göra allt för att få in pengar till radiostationen då stationen lider av dålig ekonomi. Detta visas till exempel genom att han tar ut hutlösa priser för sponsring, alltid försöker fakturera folk på måfå och till och med startar insamlingar som han tar pengar ifrån. Percy spelas av Johan Rheborg.
 • Glenn Killing, spelad av Henrik Schyffert. Showens "straight man" och främste radiopratare. Han är discjockey[1] och den värd som intervjuar de olika gästerna i studion, som oftast spelas av Robert Gustafsson.
 • Farbror Barbro, radiokurator,[1] spelad av Johan Rheborg. Ungdomar ringer in för att Farbror Barbro skall hjälpa dem med deras problem, men Barbros enda intresse verkar vara musikanläggningar, så det slutar alltid med att Barbro pratar om vilken stereoutrustning de borde köpa. Replikerna togs ur då aktuella nummer av tidskriften Hifi&Musik.
 • Weiron i Ottan är en figur som inleder sändningarna i Nile City 105,6 varje morgon exakt klockan 03.30. Med sig i studion har han kaffe, vodka, snusstock och porrtidningar. Han ringer upp och väcker folk på måfå, leker ordlekar, fritolkar deras jobb och uttrycker förakt för stockholmare och "borgare i Mercedes". Han är en proletär från Göteborg och när starka sympatier för arbetarklassen.[1] Detta kan även märkas då att han kör en gaffeltruck med texten "arbetsfordon" bak. Figuren spelas av Robert Gustafsson. Inspirationen till figuren kom från Tomas Tengby, Weiron Holmberg och Frank Gunnarsson.
 • Sudden är en "sportjournalist" med lite släpigt uttal som presenterar udda sportgrenar som boxningsmatcher mellan krukväxter eller utförsåkning med yoghurtpaket. Spelad av Robert Gustafsson. Han har en ovana att upprepa allt som Glenn säger till honom under de olika grenarna. Att döma av både de "sportgrenar" som han väljer att referera i studion (botanisk Thai-boxning, parallellyoghurt och enduroracing med två kiwifrukter i ett akvarium fullt av lera), samt av ett flertal bisarra uttalanden han fäller under seriens gång, verkar det förhållandevis troligt att Sudden är en mentalpatient som antingen brukar rymma från psyket med jämna mellanrum eller då och då har frigång. Ett av Suddens många uttalanden som tycks stödja denna tolkning är en kommentar han fäller i förbifarten om "Den där sjuksyrran Astrid, vettu... hon lägger Sobril i kakorna, va...". Ännu ett indicium är att Glenn vid ett tillfälle när de träffas tilltalar Sudden med "Sudden, så du är ute igen?". Suddens svar då styrker teorin ytterligare "Avisst seru, frigång, diskat extra."
 • Brandchefen Greger Hawkwind är en homosexuell man med machoimage, spelad av Robert Gustafsson. Han kombinerar uniform med kilt, rosa magväska och högklackat och drar ofta grova sexuella skämt samt uppträder allmänt ogenerat. Han tycks gå in för att lägga an på Percy, som antingen inget begriper eller låtsas att inte begripa. I en scen parodierar Greger Michael Madsens kända tortyrscen från De hänsynslösa genom att kidnappa en icke namngiven 'torsk' spelad av Rheborg, binda honom vid en stol i brandstationens garage och dansa framför honom till "Stuck in the Middle with You" viftande med en lax framför hans ansikte. I Gregers bokhylla kan man skymta alla Jan Guillous böcker om Carl Hamilton. Gregers slagord är "pojkar vill – killar kan". Inspirationen till figuren kom från Per Oscarsson.

Det tillkommer även tillfälliga gäster i programmet. Några av dessa är:

 • Mick Talbot, spelad av Robert Gustafsson. Mick är en äldre man som har en dräkt på sig som föreställer "Bertie Bassett", en figur bestående av Allsorts Konfekt. Mick är enligt Glenn professor i ordstäv, vilket motsägs av att han blandar ihop och förväxlar ordstäven med resultat i stil med "Den som gapar efter galen fågel, ser inte skogen för alla ben" och "Den som bäddar välter ofta liten tuva". Han är även kär i Glenn och ber honom helt plötsligt att gifta sig med honom, en propå som gör Glenn helt svarslös. Med hänsyn till Mick Talbots dialekt, framtoning och sätt att prata tyder mycket på att figuren är direkt inspirerad av programledaren Bertil Svensson, en man som Robert Gustafsson har gjort åtskilliga parioder av genom åren.
 • Nate Dogg, även känd som "Kåtast i Kungsängen" (Gustafsson). Tillnamnet beskriver väl Nates personlighet, vilket inte hindrar Glenn från att trakassera honom med väldigt upphetsande frågor och uttalanden. Detta leder till att Nate bland annat häller mineralvatten i sina byxor, i det närmaste bryter av sitt ben och slutligen hoppar ner i en frysbox.
 • Lol Tolhurst (Gustafsson). Lol är inte själv gäst i programmet, utan det är hans medhavda sjungande koreanska adoptivpäron, vilka visar sig vara två människor i pärondräkt. Humorn i just denna sketch ligger i att päronen sjunger "Walk on the Wild Side" med ett koreanskt uttal, vilket leder till att refrängen blir "Tak a wak on the waaaashaaa".
 • Pelle Alsing (Gustafsson). Rödhårig pojke i pagefrisyr som gillar att tortera små husdjur. Uppger att han hade en hamster vid namn "Markus" som han "tappade" i en mixer som han sedan startade. Detta påstår han var en olycka och att han blev jätteledsen över det skedda. Han påstår även samma sak efter att under intervjun ha eldat upp en annan hamster som han döpt till "Maja". Han har även med sig en katt vid namn "Lisen" som han försöker såga itu med en motorsåg, efter att Glenn Killing först protesterat men sedan gått med på det hela.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Nr Titel Sändningsdatum
1 "Vuxna män gör saker tillsammans" 17 januari 1995[1]
 • Brandmannen Scott, den ”mjuktuffe” ledartypen, presenteras av berättaren.
 • Vinjett.
 • Glenn avslutar Brand New Heavies och meddelar lyssnarna att NileCity 105,6 för närvarande ligger på AM-bandet 1512 kHz.
 • Begravningsentreprenören (spelad av Johan Rheborg) lyssnar på ”I wanna get dusted” med Schooly D. Manusförfattaren Andres Lokko spelar liket.
 • Percy försöker få VVS-företagaren Gunnar (Per Flygare) att köpa reklam. Föreslagna 112 500 kronor blir dock 7000 plus att han får ställa in lite tvättställ och annat på radiostationen.
 • Popsicle (där alla medlemmar har pingpong-bollar till ögon) framför låten ”Sunkissed”.
 • Glenn intervjuar Nate Dogg, ”kåtast i Kungsängen”, om attraktiva kvinnor. Intervjun slutar med att Nate klättrar ned i en frysbox tillsammans med en rulle frystejp.
 • Percy Nilegård försöker värva ytterligare två kunder.
 • Rude Boy Stig från Glömminge och Bad Boy Rune från Byxelkrok kör igång sitt program ”Rub-a-Dub – Da best soundsystem inna da business”. Dessa två ölänningar känner samhörighet med Västindiens mest musikaliska öbor, något de utsett jamaicanerna till.[1]
 • Greger håller killar kan-seminarium med brandmännen med slogan ”pojkar vill – killar kan”.
 • Percy försöker fakturera sina två (inte så imponerade) kunder på 120 000.
 • Tävling i ”Rub-a-Dub” avslutas med frågan om hur många bultar det finns i Ölandsbron.
 • Percys kunder lovar ”höra av sig” och bryter snabbt upp.
 • Ölänningen Max Lorentz ringer och vinner tävlingen sedan han uppgett att det finns 7 428 954 bultar i Ölandsbron. Han önskar sedan ”Wicked in Da Bed” med Shabba Ranks.
 • Mobbade tonåringen Anna ringer till farbror Barbro, som rekommenderar henne att köpa ”Dennis-paketet” – ett stereopaket från Hifi-försäljaren Dennis Brunby i Eslöv.
 • Begravningsentreprenören lyssnar på Dire Straits ”Brothers in Arms” medan han diskuterar kvinnor i Vogue med ett av sina lik.
 • Percy ringer upp Dennis Brunby och försöker inkasserad 26 500 från honom för att man nämnt honom i radio. Dennis slänger på luren.
 • Glenn intervjuar Lol Tolhurst som har med sig sina sjungande koreanska adoptivpäron och man kör ”Walk on the Wild Side” med kraftig koreansk accent.
 • Fred Asp (från ”I manegen med Glenn Killing) ringer till pastor Hannes önsketimme och önskar för illern Görans räkning ”Jailbird” med Primal Scream, framförd a cappella.
 • Percy låtsas att han är från Radiotjänst och försöker få en kvinna att betala 500 kronor till honom.
 • Brandmannen Scott och hans många kvaliteter presenteras ytterligare.
 • Weiron ringer klockan 03:30 upp Bernt i Helsingborg och kör frågesport med Göteborgstema.
2 "Vuxna män gör saker tillsammans" 24 januari 1995[1]
 • Den tidigare något spände brandmannen Mats presenteras av berättaren.
 • Vinjett.
 • Glenn intervjuar Janne Gradvall, mannen med världens sämsta simultanförmåga, spelad av Robert Gustafsson. Han inleder ett batteritest med Tudor och Duracell.
 • Två representanter från Gotlands turistbyrå anländer för att be Percy om hjälp med att marknadsföra ön på ett mer mångsidigt sätt. Percy bjuder på champagne och börjar genast flirta med kvinnan i sällskapet.
 • Greger kollar en säng på Åhléns och iscensätter, med hjälp av en expedit, en uppvaktning av Percy Nilegård där han försöker återskapa en scen från operan Trollflöjten.
 • Glenn intervjuar den näst siste mohikanen och hans yngre bror (den siste mohikanen) samt en bidé vid namn Anne-Lie. Man börjar emellertid tjafsa om hur Anne-Lie kommunicerar. I bakgrunden spelas musik av Anne-Lie Rydé.
 • Percy, slirig av champagne, ger gotlänningarna just de förslag de inte behöver angående lansering av Gotland och försöker få den manlige besökaren att ta taxi därifrån. Båda besökarna lämnar då lokalen väldigt snabbt.
 • Intervjun med mohikanerna och Anne-Lie spårar ur. Den självupptagne näst siste mohikanen anklagar Glenn för att tillsammans med den siste mohikanen sitta och gadda ihop sig mot honom. Anne-Lie verkar, å sin sida, ha börjat gråta.
 • Brandmännen diskuterar mastodontfilm och frågar ”Mastodontfilms-Mats” om råd.
 • Begravningsentreprenören lyssnar på Brainpool.
 • Glenn ska just intervjua Brainpool. Så kommer han på att det inte var ”så kul” att ha dem där, varefter han ber dem gå.
 • Glenn kör botanisk thaiboxning tillsammans med Sudden. Mästaren Bergsmyntan blir besegrad av Luddfingerörten.
 • Percy sitter packad i sitt mottagningsrum medan Sudden lämnar studion.
 • Håkan Nordman (Gustafsson), Håkan Syd-sydvästman (Rheborg), Håkan Ostman (Schyffert) och Håkan Bordman (Gustafsson) framför ”Laglöst land” under tilltagande röra.
 • Percy tycker sig se två upplagor av Björk och börjar smida nya planer för Island.
 • ”Fredagspub med Glenn och Robban” till tonerna av ”Centerfold”. Glenn intervjuar den utsände Torbjörn Huss (egentligen Robban som låtsas) om läget på stan.
 • Weiron ringer 03:30 Aron på Kommunal och kör frågesport.
3 "Vuxna män gör saker tillsammans" 31 januari 1995
 • Brandmannen Jimmy, tidigare en oslipad diamant som berättaren fulländat, presenteras.
 • Vinjett.
 • Glenn gör ”management profile” på Percy enligt ett manus som den senare komponerat. Intervjun avbryts dock av att Greger slår av strömmen för att man inte betalt hyran.
 • Glenn i möte med Greger som erbjuder sig stryka hyran, om Percy hjälper honom att sätta upp en gardin.
 • Glenn inleder en intervju med Mick Talbot, expert på ordstäv och spelad av Robert Gustafsson.
 • Percy sätter upp gardinstång, medan Greger ivrigt fotograferar hans skrev.
 • Mick Talbot avslöjar sin stora kärlek till Glenn, som av förklarliga skäl blir lätt chockad.
 • Lisa Ekdahls ”Vem vet” framförs med en cocker spaniel i rollen som Lisa.
 • Greger besöker porrbutik, trakasserar en besökare, blir tillrättavisad av affärsinnehavaren Hasse (Schyffert) och köper sedan en dildo.
 • Dennis Brunby i Eslöv ringer in till Pastor Hannes för att önska ”Give It Up” med Public Enemy.
 • Gravida Lena, 14, ringer in till farbror Barbro, som rekommenderar henne ett nytt rengöringsmedel till CD-skivor.
 • Percy besöker butiken som säljer nyss nämnda rengöringsmedel. Han försöker inkassera pengar men går på pumpen enligt känt mönster.
 • Brandmännen får besök av en tidsstudieman som ägnar kvällen åt att högläsa ur Guns & Ammo för Cameron tills denne somnat. Han är dagen därpå försvunnen.
 • ”Fredagspub med Glenn och Robban” till tonerna av ”I’m so Excited” med Pointer Sisters.
 • Greger skänker Percy ett paket som först ser ut att vara misstänkt likt en dildo.
 • Etienne Glaser recenserar ”Beverly Hills Cop V” och ger den fem stora starka.
 • Begravningsentreprenören lyssnar på radion.
 • Percy öppnar presenten som visar sig vara ett paket After Eight.
 • Weiron intervjuar en rullstolsburen man i Göteborg, blir extatisk och går sedan upp i högvarv kring samhällets alla orättvisor.
4 "Vuxna män gör saker tillsammans" 7 februari 1995[1]
 • Brandmannen Cameron, bland annat duktig basketspelare, presenteras.
 • Vinjett.
 • NileCity sänder från B & W i Arninge. Glenn står ute på en tom parkering i snön.
 • Ett barn efterlyses vid informationen. Percy försöker få tillstånd att sända inne i butiken och är otrevlig mot en expedit.
 • Percy påstår inför Glenn att han vill sända ute på den tomma och kalla parkeringen. Glenn och Percy turas i rask takt om att sända då inget händer. Glenn träffar en otrevlig raggare (Gustafsson) från Dalarna som ”är ute och sladdar med PV:n och lyssnar på Sator”. Han misstar honom för Joakim Geigert och kör sedan på Glenn som tvingas hoppa upp på motorhuven.
 • Greger träffar gatflickan Elin och kidnappar samme man som han antastade i porrbutiken.
 • Tre barn efterlyses i informationen på B & W, där Percy åter är otrevlig mot expediten.
 • Glenn intervjuar en man som har med sig en tunna med hårbalsam med Thorsten Flinck i.
 • Greger besöker avdelningen för veneriska sjukdomar tillsammans med den kidnappade mannen som han satt handklovar på och döpt till "Mr. Pink". Han gör sig rolig över de andra i väntrummet, bland andra Pastor Hannes.
 • Percy irrar omkring inne på B & W i jakt på föreståndaren Tord.
 • Glenn och Sudden kör parallellslalom med yoghurtförpackningar i ett kylskåp.
 • Percy intervjuar chefen Tord som han äntligen hittat.
 • Glenn intervjuar en tonårstjej, spelad av Malin Cederbladh, som något förvirrat skildrar en romans med Peter Jöback.
 • Percy försöker lura Tord på pengar men får nöja sig med ett par backar läsk.
 • Brandmännen får besök av stjärnor från Rederiet.
 • Mängder av barn efterlyses nu på B & W.
 • De försvunna barnen visar sig ha blivit uppehållna av farbror Barbro som demonstrerar en ljudanläggning för dem.
 • Percy försöker på parkeringen intervjua en dam utan att lyckas.
 • ”Fredagspub med Glenn och Robban” från läskavdelningen på B & W, till tonerna av ”Funky Town”. Glenn tappar humöret och slår ned den tredje radioprataren sedan denne härmat honom. En kopia av honom dyker upp och hjälper till att misshandla sig själv.
 • Greger kör torskdans med den kidnappade mannen, en parodi på en scen ur filmen De hänsynslösa.
 • Percy har fest i studion med Glenn och Robban och bjuder på bål gjord av all läsk han fått.
 • Greger kopplar av efter torskdansen.
 • Glenn och Robban dansar tätt till brandmännens signaturmelodi, ”Up Where We Belong” medan Percy svartsjukt ser på och därefter lommar iväg.
 • Weiron kör sitt program från parkeringen på B & W. Han ställer bland annat frågor om Tältprojektet, till vilket han säger sig ha bidragit med själva tältet.
5 "Vuxna män gör saker tillsammans" 14 februari 1995[1]
 • Brandmannen Luther, som även har några mörka sidor då han bland annat lyssnar på Nick Cave, presenteras av berättaren.
 • Vinjett.
 • Percy meddelar i radion att man inlett ”Operation Rädda Rinkebybarnen” (en insamling).
 • Man spelar ”The Prodigy featuring Jalle Lorensson från Wilmer X”. Originalet till denna låt är Prodigys "Speedway" från plattan Music for the Jilted Generation. På DVD-utgåvan av TV-serien spelas dock ingen musik, utan istället kommenterar Henrik Schyffert och Robert Gustafsson det faktum att man senare inte fick tillåtelse att använda låten.
 • Percy besöker Finlandia Design och kollar på en jacuzzi. Han försöker även få företaget att skänka en dylik till barnen i Rinkeby.
 • Begravningsentreprenören läser Playboy och diskuterar med ett av sina lik, medan han lyssnar till ”Connection” med Elastica.
 • Percy ringer radion för att höra hur insamlingen går, alltmedan han ligger i jacuzzin. Då man fått in 28 000 meddelar Percy den först förgrymmade expediten att han köper ”den här lilla baljan”. Han ber även om ett möte med Keke och Raimo, ägare av företaget.
 • Glenn intervjuar tandläkaren Per Hagman från Bygdeå, som har med sig sina ganska påflugna Pitbullterriers Staffan & Bengt. Intervjun avslutas med att hundarna föder fram ett paket cigaretter och en tändare åt sin husse.
 • Brandmännen har föreläsning med piloten från Gottrörakraschen. Han försvinner sedan med Luther, och flera månader senare får man ett vykort från Sydamerika.
 • Glenn spelar "Sabres of Paradise", då Percy avbryter för en ”management profile” med Keke och Raimo. Han börjar dock tala om hur förföljda de varit såsom svensktalande i Finland och påstår sedan att Raimo är homosexuell och har AIDS. Rasande avlägsnar sig de båda.
 • Ett ungt par ska beställa lunch på en restaurang i Kaknästornet och träffar en kypare (Gustafsson). Denne talar mycket märkligt samt uppför sig märkligt rent allmänt.
 • Till tonerna av ”Jag vill tacka livet” av Arja Saijonmaa meddelar Percy lyssnarna att Raimo dött i AIDS mitt i sändning. Han uppmanar dem därefter att skänka än mer pengar.
 • Kyparen förvandlar parets tallrikar till kraschande rymdskepp och vill ändå ha betalt. Han avslutar med att spruta ned bordet med en skumsläckare.
 • Weiron ringer Best Western Preston Beach Hotel i USA och försöker få tala med Ingo. Den serviceinriktade receptionisten blir mer och mer förvirrad, då Weiron kör frågesport på en märklig svengelska och sedan börjar prata om "Patrik Seamountain". Weiron kommer slutligen in på Vietnamkriget, eftersom han blir arg när han inser att han inte väckt denne man mitt i natten på grund av tidsskillnaden.
6 "Vuxna män gör saker tillsammans" 21 februari 1995[1]
 • Brandmannen Josh, en man med djupa sår som sökt skydd på stationen, presenteras.
 • Vinjett.
 • Glenn intervjuar den unge Pelle Alsing, som gråtande berättar om hur han genom en olyckshändelse tappat sitt marsvin Markus i mixern. Intervjun avbryts av Percy som meddelar att han fixat sponsorsavtal med Riksost. Han ger även Pelle ett paket Rivosto som denne häller över sitt döda marsvin utan att det gör honom gladare. Pelles beteende inspirerar dock Percy till att köra radioteater.
 • Percy ringer upp Fredrik på Riksost och meddelar att man ska göra radioteater med bland andra Ernst-Hugo Järegård, efter att denne tackat nej till Suzanne Osten.
 • Två exemplar av katten Gustaf framför Laurie Andersons ”O Superman”. På DVD:n är det åter Schyffert/Gustafsson som meddelar att man senare inte fick använda låten, precis som fallet var med Prodigy.
 • Sudden, som fått frigång, kör enduro med kiwifrukterna Malten Persson (Sverige) och Van der Belgien (Belgien). Svensken avgår med segern.
 • Fredagspub till tonerna av ”Gimme All You Lovin’” med ZZ Top. Det hela avbryts emellertid av Percy som ämnar köra öppen teaterrepetition. Robban får spela rollen som Ernst-Hugo Järegård. Man avverkar först My Fair Lady och därefter Raskens med Robban som Sven Wollter, allt medan Percy försöker få in så många referenser till ost som möjligt.
 • Begravningsentreprenören anlägger pasta på ett liks tänder med motiveringen ”man vet aldrig vem som blir framtidens Bockstensman”.
 • Bad Boy Rune och Rude Boy Stig kör en tävling om vem som blir årets jordgubbsodlare. Burning Spear och hans band utgör juryn.
 • Stefan, som blir sexuellt antastad av sin pappa, ringer in till farbror Barbro. Denne lanserar en teori om att pappan egentligen är avundsjuk på Stefan och hans stereoanläggning.
 • Greger undersöker sig själv och inser att han är gravid.
 • Pelle är tillbaka hos Glenn och är nu lite gladare då han har med sig hamstern Maja. Han sprutar därefter aceton på Maja och tänder eld på henne. När Maja väl kremerats börjar Pelle gråta och drar åter samma harang om att det hela var en olyckshändelse. Glenn tröstar honom och hjälper honom därefter att stycka angorakatten Lisen med motorsåg.
 • Percy håller möte med Fredrik från Riksost, då Greger stormar in och meddelar att Percy är far till hans barn. Han jagar iväg den förskräckte Fredrik och kysser därefter Percy som chockerad försöker behandla det hela som ett skämt och flyr.
 • Brandmannen Josh och hans kvaliteter presenteras ytterligare.
 • Weiron ringer upp Mattias, sminkör på Kungliga Operan. Han kör därefter frågesport, vilket givetvis slutar med att han mest förolämpar Mattias och staden som han bor i.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

NileCity 105,6 regisserades av Walter Söderlund.[2] Belysningsmästare för produktionen var Paco Hårleman.[3]

Brandstationen i vinjetten till TV-serien är Katarina brandstationTjärhovsgatan i Stockholm. Även delar av själva programmen spelades in på stationen, som är känd som världens äldsta brandstation.[4]

TV-serien gavs 1997 ut på VHS, två kassetter. Titeln var NileCity 105,6 vol. 1 & 2. Visningslängd på videomaterialet var 174 minuter.[3] Senare släpptes den även på DVD.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

När NileCity 1995 gjordes, var det Killinggängets mening att alla i publiken inte skulle fatta humorn i programmen. Johan Rheborg har berättat att Killinggänget var både kaxiga och självsäkra, och det överraskade Henrik Schyffert och de andra bakom serien att den trots deras plan blev både populär och folklig.[5] Många år senare kan farbror Barbros "stereoreklam" användas som referens i pressen, angående historier om människor som slänger ut sin stereo genom fönstret.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e f g h i j k] "Nilecity 105,6 – Avsnitt 1 av 6". oppetarkiv.se. Läst 10 augusti 2015.
 2. ^ "NileCity 105,6 vol. 1 & 2 (1995)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 augusti 2015.
 3. ^ [a b] "NileCity 105,6 vol. 1 & 2". Svensk Filmdatabas. Läst 10 augusti 2015.
 4. ^ Hellberg, Susanna (2001-08-10): "Släcker eld med glöd. Världens äldsta brandstation fyller 125 år". dn.se. Läst 10 augusti 2015.
 5. ^ "Henrik Schyffert: ”Jag skulle inte titta på skiten”". svt.se, 2014-12-30. Läst 10 augusti 2015.
 6. ^ Nilsson, Gustaf (2015-08-02): ”Slängde ut stereo: "Har sett Nilecity"”. expressen.se. Läst 10 augusti 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]