NileCity 105,6

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
NileCity 105,6
Katarina Brandstation Tjärhovsgatan Stockholm 2005-06-13.jpg
Katarina brandstation
Genre Komedi
Skapad av Killinggänget
Medverkande Henrik Schyffert
Johan Rheborg
Robert Gustafsson
Jonas Inde
Andres Lokko
Musik "Dream Come True" – Brand New Heavies
Antal avsnitt 6
Längd (per avsnitt) Cirka 30 min
Antal säsonger 1
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television AB
Producent Ingrid Dahlberg, Tommy Bennwik[1]
Sändning
Originalkanal SVT 1
Originalvisning 1995
Bildformat 4:3
Externa länkar
IMDb

NileCity 105,6 är en svensk TV-serie i sex, cirka 30 minuter långa avsnitt med manus och medverkan av Killinggänget. Den regisserades av Walter Söderlund och producerades av Tommy Bennwik. Serien hade premiär på SVT1 den 18 januari 1995.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om Percy Nilegård (spelad av Johan Rheborg) som försöker driva en radiokanal (med samma namn som TV-seriens titel) i två rum på Katarina brandstation, uthyrda av brandchefen Greger Hawkwind (Robert Gustafsson). I studion har radioprataren Glenn Killing (Henrik Schyffert) många spännande gäster. I serien får man också följa de barbröstade brandmännen som jobbar för Greger (Pontus Gårdinger, Karl Dyall, Per Graffman, Ivan Öhlin, Peter Gröning och Håkan Larsson – Graffman är berättarröst i TV-serien[1]). Dessutom innehåller den många småklipp och parodier på kända musiker. Förutom Killing har radiokanalen många andra medarbetare, till exempel "Farbror Barbro" och "Weiron i ottan".

Alla sex avsnitten i serien heter "Vuxna män gör saker tillsammans". I inledningen där varje avsnitts specielle brandman presenteras spelas "Up Where We Belong" med Joe Cocker och Jennifer Warnes. Vinjetten är, som i I manegen med Glenn Killing, "Dream Come True" med Brand New Heavies, men i programmen presenterar Weiron den som "Whipped Cream med Ulf Dageby".

Rollfigurer (urval)[redigera | redigera wikitext]

 • Percy Nilegård, ägare och grundare till Radiostationen. Percy är en väldigt tydlig, på gränsen till manisk kapitalist med ett väldigt tydligt underbett, han har en väldigt nedlåtande ton mot andra människor och brukar roa sig med att kalla personer han möter för "Vanliga människa". Han verkar göra allt för att få in pengar till radiostationen då stationen lider av dålig ekonomi. Detta visas till exempel genom att han tar ut hutlösa priser för sponsring, alltid försöker fakturera folk på måfå och till och med startar insamlingar som han tar pengar ifrån. Percy spelas av Johan Rheborg.
 • Glenn Killing, spelad av Henrik Schyffert. Showens "straight man" och främste radiopratare. Han är discjockey[1] och den värd som intervjuar de olika gästerna i studion, som oftast spelas av Robert Gustafsson.
 • Farbror Barbro, radiokurator,[1] spelad av Johan Rheborg. Ungdomar ringer in för att Farbror Barbro skall hjälpa dem med deras problem, men Barbros enda intresse verkar vara musikanläggningar, så det slutar alltid med att Barbro pratar om vilken stereoutrustning de borde köpa. Replikerna togs ur då aktuella nummer av tidskriften Hifi&Musik.
 • Weiron i Ottan är en figur som inleder sändningarna i Nile City 105,6 varje morgon exakt klockan 03.30. Med sig i studion har han kaffe, vodka, snusstock och porrtidningar. Han ringer upp och väcker folk på måfå, leker ordlekar, fritolkar deras jobb och uttrycker förakt för stockholmare och "borgare i Mercedes". Han är en proletär från Göteborg och när starka sympatier för arbetarklassen.[1] Detta kan även märkas då att han kör en gaffeltruck med texten "arbetsfordon" bak. Figuren spelas av Robert Gustafsson. Inspirationen till figuren kom från Tomas Tengby, Weiron Holmberg och Frank Gunnarsson.
 • Sudden är en "sportjournalist" med lite släpigt uttal som presenterar udda sportgrenar som boxningsmatcher mellan krukväxter eller utförsåkning med yoghurtpaket. Spelad av Robert Gustafsson. Han har en ovana att upprepa allt som Glenn säger till honom under de olika grenarna. Att döma av både de "sportgrenar" som han väljer att referera i studion (botanisk Thai-boxning, parallellyoghurt och enduroracing med två kiwifrukter i ett akvarium fullt av lera), samt av ett flertal bisarra uttalanden han fäller under seriens gång, verkar det förhållandevis troligt att Sudden är en mentalpatient som antingen brukar rymma från psyket med jämna mellanrum eller då och då har frigång. Ett av Suddens många uttalanden som tycks stödja denna tolkning är en kommentar han fäller i förbifarten om "Den där sjuksyrran Astrid, vettu... hon lägger Sobril i kakorna, va...". Ännu ett indicium är att Glenn vid ett tillfälle när de träffas tilltalar Sudden med "Sudden, så du är ute igen?". Suddens svar då styrker teorin ytterligare "Avisst seru, frigång, diskat extra."
 • Brandchefen Greger Hawkwind är en homosexuell man med machoimage, spelad av Robert Gustafsson. Han kombinerar uniform med kilt, rosa magväska och högklackat och drar ofta grova sexuella skämt samt uppträder allmänt ogenerat. Han tycks gå in för att lägga an på Percy, som antingen inget begriper eller låtsas att inte begripa. I en scen parodierar Greger Michael Madsens kända tortyrscen från De hänsynslösa genom att kidnappa en icke namngiven 'torsk' spelad av Rheborg, binda honom vid en stol i brandstationens garage och dansa framför honom till "Stuck in the Middle with You" viftande med en lax framför hans ansikte. I Gregers bokhylla kan man skymta alla Jan Guillous böcker om Carl Hamilton. Gregers slagord är "pojkar vill – killar kan". Inspirationen till figuren kom från Per Oscarsson.

Det tillkommer även tillfälliga gäster i programmet. Några av dessa är:

 • Mick Talbot, spelad av Robert Gustafsson. Mick är en äldre man som har en dräkt på sig som föreställer "Bertie Bassett", en figur bestående av Allsorts Konfekt. Mick är enligt Glenn professor i ordstäv, vilket motsägs av att han blandar ihop och förväxlar ordstäven med resultat i stil med "Den som gapar efter galen fågel, ser inte skogen för alla ben" och "Den som bäddar välter ofta liten tuva". Han är även kär i Glenn och ber honom helt plötsligt att gifta sig med honom, en propå som gör Glenn helt svarslös. Med hänsyn till Mick Talbots dialekt, framtoning och sätt att prata tyder mycket på att figuren är direkt inspirerad av programledaren Bertil Svensson, en man som Robert Gustafsson har gjort åtskilliga parioder av genom åren.
 • Nate Dogg, även känd som "Kåtast i Kungsängen" (Gustafsson). Tillnamnet beskriver väl Nates personlighet, vilket inte hindrar Glenn från att trakassera honom med väldigt upphetsande frågor och uttalanden. Detta leder till att Nate bland annat häller mineralvatten i sina byxor, i det närmaste bryter av sitt ben och slutligen hoppar ner i en frysbox.
 • Lol Tolhurst (Gustafsson). Lol är inte själv gäst i programmet, utan det är hans medhavda sjungande koreanska adoptivpäron, vilka visar sig vara två människor i pärondräkt. Humorn i just denna sketch ligger i att päronen sjunger "Walk on the Wild Side" med ett koreanskt uttal, vilket leder till att refrängen blir "Tak a wak on the waaaashaaa".
 • Pelle Alsing (Gustafsson). Rödhårig pojke i pagefrisyr som gillar att tortera små husdjur. Uppger att han hade en hamster vid namn "Markus" som han "tappade" i en mixer som han sedan startade. Detta påstår han var en olycka och att han blev jätteledsen över det skedda. Han påstår även samma sak efter att under intervjun ha eldat upp en annan hamster som han döpt till "Maja". Han har även med sig en katt vid namn "Lisen" som han försöker såga itu med en motorsåg, efter att Glenn Killing först protesterat men sedan gått med på det hela.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Nr Titel Sändningsdatum
1 "Vuxna män gör saker tillsammans" 17 januari 1995[1]
 • Brandmannen Scott, den ”mjuktuffe” ledartypen, presenteras av berättaren.
2 "Vuxna män gör saker tillsammans" 24 januari 1995[1]
 • Den tidigare något spände brandmannen Mats presenteras av berättaren.
3 "Vuxna män gör saker tillsammans" 31 januari 1995
 • Brandmannen Jimmy, tidigare en oslipad diamant som berättaren fulländat, presenteras.
4 "Vuxna män gör saker tillsammans" 7 februari 1995[1]
 • Brandmannen Cameron, bland annat duktig basketspelare, presenteras.
5 "Vuxna män gör saker tillsammans" 14 februari 1995[1]
 • Brandmannen Luther, som även har några mörka sidor då han bland annat lyssnar på Nick Cave, presenteras av berättaren.
6 "Vuxna män gör saker tillsammans" 21 februari 1995[1]
 • Brandmannen Josh, en man med djupa sår som sökt skydd på stationen, presenteras.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

NileCity 105,6 regisserades av Walter Söderlund.[2] Belysningsmästare för produktionen var Paco Hårleman.[3]

Brandstationen i vinjetten till TV-serien är Katarina brandstationTjärhovsgatan i Stockholm. Även delar av själva programmen spelades in på stationen, som är känd som världens äldsta brandstation.[4]

TV-serien gavs 1997 ut på VHS, två kassetter. Titeln var NileCity 105,6 vol. 1 & 2. Visningslängd på videomaterialet var 174 minuter.[3] Senare släpptes den även på DVD.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

När NileCity 1995 gjordes, var det Killinggängets mening att alla i publiken inte skulle fatta humorn i programmen. Johan Rheborg har berättat att Killinggänget var både kaxiga och självsäkra, och det överraskade Henrik Schyffert och de andra bakom serien att den trots deras plan blev både populär och folklig.[5] Många år senare kan farbror Barbros "stereoreklam" användas som referens i pressen, angående historier om människor som slänger ut sin stereo genom fönstret.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e f g h i j] "Nilecity 105,6 – Avsnitt 1 av 6". oppetarkiv.se. Läst 10 augusti 2015.
 2. ^ "NileCity 105,6 vol. 1 & 2 (1995)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 augusti 2015.
 3. ^ [a b] "NileCity 105,6 vol. 1 & 2". Svensk Filmdatabas. Läst 10 augusti 2015.
 4. ^ Hellberg, Susanna (2001-08-10): "Släcker eld med glöd. Världens äldsta brandstation fyller 125 år". dn.se. Läst 10 augusti 2015.
 5. ^ "Henrik Schyffert: ”Jag skulle inte titta på skiten”". svt.se, 2014-12-30. Läst 10 augusti 2015.
 6. ^ Nilsson, Gustaf (2015-08-02): ”Slängde ut stereo: "Har sett Nilecity"”. expressen.se. Läst 10 augusti 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]