Kategoridiskussion:Kristna författare

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Vad krävs för att kvalificera sig för den här kategorin? Jag känner inte till att Tolkien har skrivit något religiöst/kristet öht. Lewis' Narnia är en klar kristen allegori, men Ringen...? nja. Kanske om man absolut vill. / Habj 14 juli 2005 kl.16.21 (CEST)

Det är välkänt att Tolkien var väldigt troende. /Grillo 14 juli 2005 kl.16.35 (CEST)
Jo, men det är också välkänt att hans tro inte avspeglas sig i hans skrivande, samt att han alltid bestämt avvisade alla tankar på att hans verk skulle kunna tolkas allegoriskt. Den principiella frågan är alltså om en personlig egenskap som inte avspeglas i författarens verk är relevant för att kategorisera författaren. --Dewil 14 juli 2005 kl.16.41 (CEST)
IMO vore det ett orimligt förfarande. Hinduistiska författare? Muslimska författare (ska vi räkna Taslima Nasrin och Salman Rushdie dit)? Ateistiska författare? / Habj 14 juli 2005 kl.16.58 (CEST)
Varför bara religion? Varför inte katetgori:Jagande eller fiskande författare, kategori:Fotbollsspelande författare etc... :) \Mike 14 juli 2005 kl.17.03 (CEST)
En smula off-topic, n'est-ce pas? Torvindus 14 juli 2005 kl.17.07 (CEST)
Main non monseiur, det var väl relativt belysande över hur omöjligt det är att dra en gräns. Vi delar in författare efter vilka språk de skriver på och i viss mån efter genre. Privatliv blir omöjligt att hålla på och dela in folk efter. Kategori:Författare vars livsåskådning är okänd? :-D / Habj 14 juli 2005 kl.17.16 (CEST)
D'accord, mademoiselle! Varför inte införa Kategori:Författare vars skostorlek är okänd? ;-) Torvindus 14 juli 2005 kl.17.18 (CEST)

Självklart kan det vara relevant även med kategorier för hinduiska, muslimska, judiska författare etc. Vad jag avsåg när jag skapade kategorin var förstås inte att i största allmänhet placera in författare endast utifrån deras trosåskådning, utan utifrån att de i sin litterära produktion avsiktiligt behandlat teman som berör denna åskådning. För exemplen nämnda ovan är det som sagt mycket uppenbart för Lewis, som förutom Narnia-serien även skrivit apologetisk litteratur och uppbyggelselitteratur för vuxna. När det gäller Tolkien stämmer det att han avvisade rent allegoriska tolkningar av sina verk, och hade invändningar mot att Lewis Narnia-serie var alltför tydlig i sina kristna motiv. Däremot ansåg han själv att man i läsandet av hans egna verk omöjligt kunde undgå att se hans katolska tro. /dcastor 14 juli 2005 kl.17.25 (CEST)

Man får nog vara väldigt noga med att klassificera endast författare med uppbyggelseteman o.dyl. som kristna författare. I annat fall riskerar man att likt många frikyrkliga anse "kristna" som endast de vilka genomgått en personlig frälsningsupplevelse och sedan dess lever i "helgelsen". // Rudolf 4 september 2005 kl.23.50 (CEST)
Det här är helt klart ingen lyckad kategori. Vill man nödvändigtvis ha den här typen av kategorier föreslår jag Kategori:Författare av religiös kristen icke-fiktion och Kategori:Författare av skönlitteratur med kristna motiv Pierre 23 augusti 2006 kl. 18.01 (CEST)[svara]
Jag kan helt instämma med den senaste som gjort inlägg och beklagar att ingenting har hänt på tre år! Det måste vara författarskapets innehåll som bedöms och ingenting annat. Formuleringen är därför olycklig! Jag ansluter mig till det sistnämnda förslaget!Uppbyggelseförfattare kan få en egen kategori! Fernbom2 15 september 2009 kl. 09.30 (CEST)[svara]
Kategorin bör döpas om till "Författare inom kristen litteratur" eller "Författare av kristen litteratur".--Pontuz (disk) 9 augusti 2012 kl. 20.22 (CEST)[svara]