Keeley Hawes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Keeley Hawes, eg. Claire Hawes, född 10 februari 1976 i stadsdelen Marylebone i London, är en brittisk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Keeley Hawes, här fotograferad vid en filmpremiär i London, april 2008.

Hawes har genom åren medverkat i en mängd uppmärksammade brittiska TV-produktioner, men är kanske mest känd för sina roller som Zoe i agentserien Spooks (MI-5) och som Alex Drake i Ashes to Ashes (spinoffen på Life on Mars). Hon gjorde sin TV-debut 1989 i Forever Green men fick sitt egentliga genombrott när hon medverkade i Dennis Potters hyllade mini-seriesvit Karaoke (1996) och Cold Lazarus (1996). Två år senare fick hon stor uppmärksamget för sin roll som Lizzie i den prisbelönta Charles Dickens-miniserien Vår gemensamme vän (Our Mutual Friend), 1998. Hon är utbildad skådespelerska vid Sylvia Young Theatre School och är idag en av Englands mest populära och eftertraktade unga skådespelerskor. Hon är och har främst varit verksam inom TV, men har även varit med i en del filmer, bl.a i komedierna Tristram Shandy (2005) och Trångt i kistan (2007). Hawes kommer från en arbetaklassfamilj och är yngst av fyra syskon. Hennes pappa och två av hennes bröder är alla taxichaufförer i London.

Keeley Hawes har även jobbat som fotomodell i flera omgångar och hon gör sedan 2006 rösten som Lara Croft till det populära datorspelet Tomb Raider: Legend och dess uppföljare. Hon medverkar också i musikvideorna till musikgruppen Suedes låt Saturday Night och James She's a Star.

Gift sedan 2004 med skådespelaren Matthew Macfadyen. Var tidigare under en kort period (år 2002) gift med serietecknaren Spencer McCallum. Hon har tre barn; sonen Myles (med MacCallum), född 2001; och dottern Maggie (född 2004) och sonen Ralph (född 2006) med Macfadyen.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]