Hoppa till innehållet

Kerstin Wickman

Från Wikipedia
Kerstin Wickman
Född17 oktober 1941 (82 år)
Medborgare iSverige
SysselsättningFörfattare, journalist
Redigera Wikidata

Kerstin Wickman, född 17 oktober 1941 är en svensk journalist, författare och professor i design- och konsthantverkshistoria.

Som redaktör för tidskriften Form 1973-1999, professor vid Konstfack och författare har hon varit engagerad i föreläsningar, debatter, undervisning och forskning inom design och konsthantverk, både i Sverige och internationellt. Hon har bidragit till mer än fyrtio böcker och är själv författare till ett antal böcker, bland annat om Signe Persson-Melin, 10-gruppen, A&E Design, Petra Westermark och Peter de Wit.

Hon var under många år svensk representant i World Crafts Council och tog initiativ till rådets vandringsutställning The Bowl. 1990-1992 var hon ansvarig för utställningen Suecia Forma y Diseño i Latinamerika. Under 1999-2000 var hon sekreterare i den statliga Form- och designutredningen som hade uppdraget att klarlägga det statliga åtagandet på formgivnings- och designområdet. Hon satt 2005-2007 i Statens Kunstfonds udvalg for design og kunsthåndværk i Danmark. Wickman ingår i Svensk Forms stipendienämnd.

Hon tilldelades Torsten och Wanja Söderbergs pris 1999 tillsammans med fyra nordiska designskribenter. Priset, som är världens största designpris, förvaltas av Röhsska museet.

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

A&E Design The Book, 2018.

Källor[redigera | redigera wikitext]